Volledig scherm
Een vitrine ter nagedachtenis aan de omgekomen Ewold Horn © Het Natuurhistorisch

Natuurhistorisch Museum herdenkt gedode Ewold Horn met speciale vitrine

Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam heeft een speciale vitrine ingericht met vogels die zijn geprepareerd door de onlangs gedode Ewold Horn. De Groninger was in 2012 op de Filipijnen om vogels te spotten en werd daar ontvoerd door een islamistische terreurgroep. ,,Wij hebben hem leren kennen als een zachtaardig mens en een zeer getalenteerde vogelpreparateur’’, zo schrijft het museum. 

Horn werd al zeven jaar gegijzeld in de Filipijnse jungle. Afgelopen maand werd hij door zijn ontvoerders van terreurbeweging Abu Sayyaf doodgeschoten bij een ontsnappoging. 

‘Een ware kunstenaar onder zijn vakgenoten’

Het Natuurhistorisch roemt de kennis van Ewold Horn en noemt hem een ‘ware kunstenaar’. ,,Wij zijn geschokt en bedroefd door de dood van Ewold”, schrijft het Rotterdamse museum, dat ter nagedachtenis aan hem nu een vitrine heeft ingericht. De collectie van het museum bevat vele tientallen vogels die door Horn in de periode 1990-1997 zijn opgezet. 

Met het neerzetten van de vitrine wil het museum getuigen van het ‘uitzonderlijk fraaie werk’ van Horn. ,,Ewold wist dode vogels als geen ander tot leven te wekken”. 

Horn zou hebben geprobeerd te vluchten toen het Filipijnse leger een aanval uitvoerde op het kamp waar hij vastzat. Zijn lichaam werd gevonden na afloop van het anderhalf uur durende vuurgevecht. Horn werd 59 jaar. Onder door hem geprepareerde vogels die nu te zien zijn, zijn onder andere een roerdomp, een lepelaar, een sperwer en een kuifaalscholver.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!