Een voorbeeld van een natuurbegraafplaats: de begraafplaats in Maashorst.
Volledig scherm
Een voorbeeld van een natuurbegraafplaats: de begraafplaats in Maashorst. © Natuurbegraafplaats Maashorst

Natuurbegraafplaats midden in de stad, mét biologische kist en GPS

Wie niet weet dat het een begraafplaats is, waant zich op het nieuwe terrein van de Rotterdamse begraafplaats en crematorium Hofwijk midden in de natuur. Vanaf nu kunnen Rotterdammers ervoor kiezen om in het glooiende landschap tussen de bomen begraven te worden. 

Het achterste deel van Hofwijk is opnieuw aangelegd en er zijn tweehonderd bomen geplant. Er staan geen grafstenen, alleen een boomschijf markeert de plaats van een graf. Een urn met as kan in het natuurgedeelte worden begraven, of bijgezet worden in een urnenwal van aarde. 

GPS

Dat de begraafplaats eruit ziet als een natuurgebied, is niet het enige bijzondere aan deze plek. Het begraven gaat er op een ‘natuurvriendelijke manier’, met afbreekbare materialen. Voor het onderhoud wordt niet gebruikgemaakt van machines. In plaats daarvan zijn er schapen die het terrein begrazen. De plekken worden met GPS bepaald.

Een plek op de begraafplaats is niet zonder kosten. Een ‘enkel natuurgraf’ kost 2.500 euro. Dat is inclusief een biologische mand of kist. As laten verstrooien kan al voor 200 euro. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!