Volledig scherm
De lugubere vondst – het lichaam van Aziz Muhammad lag in de kofferbak van zijn eigen stationwagen – werd de volgende dag in de media gebracht, maar bleef daarna onderbelicht én onopgelost © Roel Dijkstra

Mysterieuze moord uit 1991 komt eindelijk in de spotlights

Zondagochtend 8 september 1991, rond half twaalf, werd op de Spangesekade in Rotterdam het stoffelijk overschot gevonden van de 40-jarige Aziz Muhammad. De lugubere vondst – zijn lichaam lag in de kofferbak van zijn eigen stationwagen –  werd de volgende dag in de media gebracht, maar bleef daarna onderbelicht én onopgelost. Nu staat de cold case ineens in de spotlights.

De aanleiding daarvoor moet worden gezocht bij het cold case-team van de politie. Dat haalt oude, vastgelopen onderzoeken onder het stof vandaan voor een zoektocht naar toch een spoortje dat met de moderne technieken mogelijk gevonden kan worden. In de zaak rond de de 28 jaar geleden vermoorde Muhammad lijkt een aanknopingspunt te zijn gevonden. Daarom wordt de oude zaak morgenavond bij Opsporing Verzocht onder de aandacht gebracht.

Klappen

Muhammads stoffelijk overschot vertoonde geen messteken of schotwonden. Hij was door klappen op zijn hoofd om het leven gekomen. Gezien de heftigheid van de verwondingen werd er door de politie al direct rekening mee gehouden dat meerdere personen betrokken moeten zijn geweest bij Muhammads dood. Hij werd op een andere plaats vermoord en met touwen vastgebonden in de achterbak van zijn Toyota Corolla  gelegd. De auto werd in de vroege ochtend op de Spangesekade neergezet. Waarom Muhammad dood moest is de vraag waar het cold case-team decennia later dan toch nog een antwoord op hoopt te krijgen. Hij stond niet bekend als crimineel. 

Aziz Muhammad (40) kwam uit Pakistan en was daar getrouwd. Zijn vrouw en hij kregen vijf kinderen. Om hen en beter een beter leven te geven kwam Muhammad halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw naar Nederland om geld te verdienen. Uiteindelijk belandde hij in Rotterdam waar hij – illegaal – als meubelstoffeerder aan het werk ging. Hij werkte op verschillende plekken in Rotterdam en woonde afwisselend bij vrienden en familie.

Schijnhuwelijk

Om van het predicaat ‘illegaal’ af te komen ging hij in 1988 een schijnhuwelijk aan. Hij betaalde de vrouw 12.000 gulden voor haar jawoord. Hoe hij aan zo veel geld kwam, is niet duidelijk. De dag voor zijn overlijden werkte Muhammad nog met zijn neef bij de meubelstoffeerder. Samen aten ze die avond bij een neef aan de Haringpakkerstraat waarna Muhammad volgens hen bij zijn Nederlandse vrouw langs zou gaan. Ook zou hij die avond nog naar een feest bij de Pakistaanse ambassade willen, maar daar is hij nooit aangekomen.   

De vrouw met wie hij in Nederland trouwde was destijds één van de twee verdachten die kort na het aantreffen van Muhammads ontzielde lichaam werden aangehouden. Omdat destijds tegen de twee geen overtuigend bewijs kon worden gevonden, moest de rechtbank hen in vrijheid stellen. 

Volledig scherm
Een reconstructie van de zaak, waarbij een acteur het slachtoffer als meubelstoffeerder speelt, is morgen te zien in het tv-programma Opsporing Verzocht. © Politie Rotterdam