Volledig scherm
De rijksoverheid onderzoekt de invoering van een ov-taks in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. © ANP

Mogelijk ov-taks in Rotterdam: Rijk wil woningbezitters laten meebetalen

De rijksoverheid onderzoekt de invoering van een ov-taks in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Met de heffing hoopt de minister van Infrastructuur en Waterstaat de broodnodige uitbreiding van het ov in de Randstad te kunnen financieren.

Huizenbezitters, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars profiteren van goed openbaar vervoer. Hun eigendom stijgt erdoor in waarde en daarom zouden deze ‘baathebbers’ best kunnen meebetalen aan nieuwe en betere ov-verbindingen, is de gedachte. 

Om een groeistad als Rotterdam bereikbaar te houden zijn enorme investeringen nodig. Nieuw te bouwen wijken vragen om nieuw openbaar vervoer, de metro en de tram in de Maasstad lopen nu al tegen hun grenzen aan. Daar komt bij dat beschikbare ov-gelden steeds vaker opgaan aan beheer, onderhoud en vervanging van rails en voertuigen en er minder overblijft voor nieuwe investeringen.

3 miljard

Voor alle ov-ambities tot 2040  komt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) 3 miljard euro tekort. ,,Daarom moeten we zoeken naar nieuwe manieren van financieren”, zegt een woordvoerder van de MRDH. Niet voor niets presenteerde de metropoolregio eerder dit jaar de brochure Oei ik groei . Daarin werd al voorzichtig ingespeeld op ‘inzet van stijgende grond- en woningwaarde’ om de ov-kas te spekken.

De PvdA in Rotterdam maakt zich al langer zorgen over de stijgende onderhoudskosten voor ov waardoor minder geld overblijft voor uitbreiding. Invoering van een ov-taks vindt raadslid Dennis Tak echter een slecht idee. ,,Met zo’n heffing ondermijn je het collectieve belang van openbaar vervoer. Het zijn niet alleen mensen die in de buurt van een metrostation of tramhalte wonen, die daar voordeel bij hebben”, zegt hij. ,,Openbaar vervoer moet uit een collectieve pot worden betaald. Een kaartje is al duur genoeg.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!