Volledig scherm
PREMIUM
Uber heeft in Rotterdam net de elektrische fiets Jump geïntroduceerd. De opvallende, snelle fietsen zijn te duur voor mensen met een laag inkomen. © EPA

Minima laten de deelfiets massaal links liggen (en dat is niet alleen vanwege de kosten)

Deelvervoer mag dan een grote bloei doormaken, Rotterdammers met een laag inkomen maken er nauwelijks gebruik van. Ze hebben er niet alleen het geld niet voor, in hun buurten staan ook amper deelfietsen of -brommers.

Dat de hoogte van het inkomen van invloed is op hoe mensen reizen, blijkt uit Rotterdam MaaS-beleving. In dit experiment van de Verkeersonderneming kregen honderd bewoners van verschillende leeftijden, met diverse culturele achtergronden en uit verschillende woonwijken vier maanden lang een reisbudget van 200 euro. Dat bedrag mochten ze uitgeven aan deelvervoer, ov en (water)taxi. 

  1. Vier taakstraffen en een geldboete geëist in hoger beroep Rotterdamse voetbalrellen

    Vier taakstraf­fen en een geldboete geëist in hoger beroep Rotterdam­se voetbalrel­len

    Vijf personen die worden verdacht van openbare geweldpleging en of baldadigheid na de verloren kampioenswedstrijd van Feyenoord in 2017, hebben deze week in hoger beroep een strafeis tot 240 uur taakstraf en een geldboete gekregen. Met de - al dan niet verzwaarde - strafeisen wil het OM een duidelijk signaal afgeven: ,,Voetbalgeweld en geweld tegen gezagsfunctionarissen tolereren we niet”, aldus de persvoorlichter.