Volledig scherm
Een politiecontrole in mei van dit jaar. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Minder mensen preventief gefouilleerd in regio Rotterdam, maar wel meer wapens gevonden

In de regio Rotterdam zijn vorig jaar minder mensen gefouilleerd bij speciale acties van de politie. Bij die acties zijn wel meer wapens in beslag genomen en zijn meer mensen aangehouden.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb concludeert uit de cijfers dat preventief fouilleren vorig jaar zorgvuldiger, gerichter en efficiënter is ingezet dan een jaar eerder.   De politie vond vorig jaar bij preventief fouilleeracties 15 vuurwapens, 158 steekwapens, 27 slagwapens en 28 andere wapens. In totaal werden 6349 mensen gefouilleerd. Ruim 5600 mensen werden op straat gecontroleerd, 735 mensen terwijl ze een café, restaurant of club bezochten. 

De politie controleerde minder auto's dan een jaar eerder: 2371 tegenover 3029 in 2017. In totaal zijn 186 mensen aangehouden nadat ze zijn gefouilleerd. Dat zijn er iets meer dan de 169 aanhoudingen in 2017 en fors meer dan de 129 in 2016 en de 116 in 2015. 

Club 

Het aantal controles in de horeca nam fors toe. In 2018 werd in en bij 61 horecagelegenheden preventief gefouilleerd, tegen tien een jaar eerder. Speciale aandacht had Club Blu in Rotterdam Alexander. Die club is in januari drie maanden gesloten door de burgemeester na een aantal incidenten. Er werd onder meer een handgranaat voor de de deur gevonden.

Rotterdammers blijken in grote meerderheid geen probleem te hebben met preventief fouilleeracties, blijkt uit een enquête die de gemeente Rotterdam heeft gehouden. Tachtig procent zegt het niet erg te vinden als hij of zij zelf zou worden gefouilleerd. Zestien procent van de Rotterdammers hebben daar wel moeite mee. Eén op de veertien Rotterdammers is ooit zelf gefouileerd bij een controle, zo blijkt uit een steekproef.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

  1. Rotterdams tintje aan nominaties Van Dale Woord van het Jaar met toetertrouwstoet en plunderpuber

    Rotterdams tintje aan nominaties Van Dale Woord van het Jaar met toeter­trouw­stoet en plunderpu­ber

    De Van Dale Woord van het Jaar-verkiezing heeft dit keer een Rotterdams tintje dankzij de nominatie ‘toetertrouwstoet’ en ‘plunderpuber’. Deze woorden zijn met zeventien andere woorden genomineerd voor de verkiezing. In en rond Rotterdam zijn het afgelopen jaar veel problemen geweest met zogenoemde ‘toetertrouwstoeten’, oftewel, veelal Turkse of Marokkaanse bruiloftsgasten die luid toeterend rondrijden en dreigden pubers diverse malen winkels te plunderen in de binnenstad van Rotterdam.