Volledig scherm
De politie trof 11 mei 34 asielzoekers aan in het laadruim van een vrachtwagen op de Vulcaanweg in Vlaardingen. © Media TV

Meeste ontdekte vluchtelingen hoeven nog niet terug naar vaderland

Van de 34 vreemdelingen die twee weken terug werden betrapt in Vlaardingen hoeven de meesten nog niet terug naar hun vaderland. Welgeteld 14 moeten per direct de Europese Unie, en daarmee dus ook Nederland, verlaten. 

De politie trof op 11 mei op de Vulcaanweg een vrachtwagen aan met in de laadruimte een fiks aantal zogeheten ‘inklimmers’, vluchtelingen die als verstekeling de overtocht naar Engeland willen maken. Onder de verstekelingen zaten een alleenstaande vrouw, een minderjarige jongen en een gezin, bestaande uit een oma, vader en twee kinderen van 5 en 7 jaar.  De overigen waren alleenstaande mannen. De chauffeur van de vrachtwagen, een 38-jarige Roemeen, is aangehouden en zit in voorarrest.

Van de inklimmers die nog niet terug hoeven naar hun herkomstland, zijn er dertien in vreemdelingendetentie geplaatst. Ze worden binnenkort overgedragen naar het EU-land waar ze eerder asiel hebben aangevraagd. Het gezin, de vrouw en de minderjarige jongen zijn overgebracht naar het asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel. De anderen moeten terug naar hun vaderland en zijn twee jaar lang niet welkom in het Schengengebied, de paspoortvrije zone binnen de Europese Unie.

De politie kwam de inklimmers op het spoor dankzij medewerkers van een rederij. Zij ontdekten de vluchtelingen en belden daarop direct de politie. Van de 34 vluchtelingen komen 22 personen uit Syrië, 5 uit India, 4 uit Jemen, 2 uit de Palestijnse gebieden en eentje uit Iran.

Elke ochtend op de hoogte van laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!