Meerdere kruispunten geblokkeerd tijdens reeks milieuacties in regio Rotterdam, 13 aanhoudingen
update/met videoExtinction Rebellion heeft vandaag op verschillende plekken in de Rotterdamse regio actie gevoerd. De milieuactivisten hadden het gemunt op olieraffinaderijen in de haven en het Papendrechtse baggerbedrijf Boskalis. In het centrum van Rotterdam blokkeerden zij meerdere kruispunten. De reeks blokkades begon vanmorgen vroeg bij de BP-raffinaderij in de Europoort. Bij de Regentessebrug zijn inmiddels dertien demonstranten aangehouden.
De rust is aan het einde van de middag wedergekeerd in de stad. Een politiewoordvoerder sprak van een 'relaxte’ sfeer tijdens de acties. ,,Er waren geen wanklanken, ruzies of geweld.’’
Alleen bij de Regentessebrug heeft zijn aanhoudingen verricht. Daar blokkeerde een groep jonge rebellen van XR Jong sinds 12.30 uur de brug in Rotterdam-Centrum. De blokkade was opgezet met twee vier meter hoge tripods, waar twee demonstranten zich aan vastgeketend hadden. De politie heeft rond 15.30 uur dertien demonstranten aangehouden omdat zij niet luisterden naar de vorderingen om weg te gaan. De groep is met een RET-bus naar het politiebureau vervoerd.
Bij Rotterdam Centraal hadden zich zo’n dertig demonstranten verzameld. Vastgeketend aan tripods scandeerden zij leuzen om aandacht te trekken van voorbijgangers. De demonstranten blokkeerden het Weena ter hoogte van het Stationsplein voor automobilisten richting de ’s-Gravendijkwal. Politie en handhaving moeten de straat afzetten. Dit leidde niet tot grote verkeershinder.
De actie bij het Stationsplein verliep, volgens Extinction Rebellion, kalm en geweldloos. Wel was de politie in groten getale aanwezig. Zij waarschuwde dat de demonstranten voor vier uur moesten vertrekken. Tot arrestaties zijn de agenten niet over gegaan.
Aan de Butaanweg in Rotterdam-Pernis hadden actievoerders van Extinction Rebellion beide toegangspoorten van Exxon Mobil geblokkeerd. Voertuigen konden het terrein niet meer op of af.
Vastlijmen aan asfalt
De verstorende acties begonnen vanochtend vroeg bij BP. Zo’n tachtig actievoerders van Extinction Rebellion hadden de weg bij olieraffinaderij BP in Rotterdam geblokkeerd door olievaten met cement neer te zetten en door zichzelf vast te lijmen aan het asfalt. De zuidkant was volledig geblokkeerd door de actievoerders. De politie kon aan de noordkant de weg deels weer vrij maken. Volgens de woordvoerder van Extinction Rebellion gebeurde dat met ‘te veel geweld’. ,,We zijn best wel overweldigd door dit alles’’, aldus Sebastiaan Vannisselroy, woordvoerder van Extinction Rebellion. ,,De sfeer is nog al gespannen.’’
Volgens Vannisselroy werden actievoerders die zich hadden vastgelijmd losgetrokken door politieagenten. ,,Een iemand is bij de keel gegrepen, en een olievat met beton viel bijna op iemands hoofd, omdat de politie deze persoon eraf wilde duwen”, zegt Vannisselroy.
De politie weerspreekt dat. Volgens woordvoerder Mirjam Boers is er geen geweld gebruikt tegen Extinction Rebellion. ,,Alles is heel vreedzaam verlopen en niemand is aangehouden. Wat wij wel hebben gedaan, is de actievoerders onder de oksels gepakt en ze vervolgens verplaatst naar een rijbaan. Hier is zeker geen sprake van geweld. Actievoeren mag, maar blokkeren niet.”
BP
Edwin Kotylak, woordvoerder van BP, zegt nog geen contact te hebben gehad met de actievoerders, maar wel met collega’s. Kotylak is tevreden over de vreedzame manier van actievoeren, omdat op dit moment de veiligheid van zijn mensen, de omgeving en de operaties kunnen worden gewaarborgd. ,,Wij ondersteunen maatschappelijke dialoog en vreedzaam protest. Waar Extinction Rebellion nu aandacht voor vraagt, streven wij in principe ook na. We zijn bezig met plannen om in 2050 CO2-neutraal te zijn en veranderen nu langzaam naar een energiebedrijf met wind, zon en waterstof.”
Automobilisten probeerden ons van de weg te rijden door op een langzaam tempo op ons in te rijden
Automobilisten en chauffeurs reageerden volgens Vannisselroy in het begin geïrriteerd: ,,Werknemers die net van hun nachtdienst kwamen, probeerden ons van de weg te rijden door op een langzaam tempo op ons in te rijden. Toen hebben we besloten om de weg vrij te maken, omdat we niet in gevecht zijn met de werknemers, maar met de grote vervuilers.”
Kotylak weet zeker dat de chauffeurs die de actievoerders van de weg hebben gereden niet van BP waren. Over de manier van handhaving van de politie doet Kotylak geen uitspraak.
Het plan
De actie ging met zo’n veertig demonstranten door totdat de politie de weg weer vrij had. Dat duurde wel even: ,,We hebben mensen in drie meter hoge bamboestellages hangen die op de weg zijn gezet en deze moeten eerst op een veilige manier door de politie naar beneden gehaald worden. En de olievaten met cement zijn erg zwaar en daarom niet gemakkelijk te verplaatsen”, aldus Vannisselroy. Om de stellages weg te halen, moet een hoogwerker worden gebruikt.
BP-raffinaderij Rotterdam is de negende grootste vervuiler van Nederland met een jaarlijkse uitstoot van 2,2 miljoen ton CO2. Het doel van de actie is om een einde te maken aan de fossiele industrie en te zorgen voor een klimaatrechtvaardige transitie. Extinction Rebellion hoopt met de actie te bereiken ‘dat overheden en bedrijven doen wat nodig is’.
SBM offshore
Een kleine opvoering van Extinction Rebellion over de oliehandel, voor de deur van SBM offshore op de Karel Doormanweg in Schiedam.
Papendrecht
In Papendrecht hebben de leden van Extinction Rebellion een gesprek gehad met CEO Peter Berdowski van het geblokkeerde Boskalis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Regiobytes
Koen Kardashian geniet van een zonnige vakantie en Davina Michelle heeft een wassen beeld
Berichtjes van de sterren op sociale media: we smullen ervan. Voor de rubriek Regiobytes struint de redactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekende Nederlanders uit ons gebied. -
Keti Koti moet nationale feestdag worden, vindt Aboutaleb: ‘Laat je hart spreken’
Keti Koti, de dag waarop jaarlijks de afschaffing van de slavernij wordt gevierd, moet een nationale feestdag worden. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdagavond tijdens de slavernijherdenking in de stad. -
Extinction Rebellion protesteert dagenlang in de binnenstad van Rotterdam
Milieuorganisatie Extinction Rebellion start donderdagmiddag om 14.00 met uur een vijfdaags protest in Rotterdam. Dat zal beginnen met een protestmars, die start op Rotterdam Centraal Station en via een omweg langs het stadhuis naar Delfshaven gaat. -
PREMIUMstikstof
Vier van de tien meest vervuilende bedrijven van ons land staan in Rotterdam, maar is dat wel zo erg?
Liefst vier van de tien grootste stikstofoxidevervuilers van Nederland zijn gevestigd in Rotterdam, blijkt uit onderzoek. Hoe erg is dat?
-
Spelletje draait uit op mishandeling: verliezer slaat Rotterdammer (18) bewusteloos met baksteen
Een man kon na een spelletje met een 18-jarige Rotterdammer wel heel slecht tegen zijn verlies. De verliezer sloeg de tiener bewusteloos met een baksteen. Het slachtoffer kwam na een tijdje weer bij en bleef verdwaasd achter. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.