Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Man verstopt 16 kilo heroïne in brandblussers

Een 48-jarige man heeft dinsdagavond in Rotterdam tevergeefs geprobeerd 16 kilo heroïne uit het zicht van de politie te houden. Hij had de zeer verslavende drug verstopt in brandblusapparaten. De man is aangehouden, evenals drie andere mannen waarmee hij waarschijnlijk zaken deed.

De man met de brandblussers werd gearresteerd kort nadat de politie een huis aan de Hoekersingel in de wijk Oud-Mathenesse had doorzocht. Bij die doorzoeking zagen agenten een lege brandblusser staan met daarop mogelijk sporen van heroïne. Toen ze buitenkwamen, zagen ze een man met een sporttas vol brandblussers lopen. Die bleken vol te zitten met de drug, waarvan een grammetje - afhankelijk van de kwaliteit - tussen de 20 en 40 euro kost.

Wandel 

De politie had het viertal al langer in het vizier. In het onderzoek naar hun handel en wandel zijn diezelfde avond ook een woning aan de Pupillenstraat in West en een bedrijfspand aan het Weena doorzocht. Behalve de brandblussers vol heroïne namen agenten een peperdure Audi RS6, een Rolex, een vuurwapen en 4600 euro aan contanten in beslag. In een van de woningen vonden zij apparaten die gebruikt worden om verdovende middelen te versnijden en te verpakken, zoals een zeef en een vacumeermachine.

De drug, die in de jaren 80 enorm populair was onder junks, is de laatste jaren bezig aan een comeback. In de Verenigde Staten gebruiken momenteel zelfs meer mensen heroïne dan andere harddrugs, zoals cocaïne en methamfetamine. De drug wordt gewonnen uit zaden van de papaverplant en wordt op verschillende manieren verwerkt. Heroïne kan worden geïnjecteerd, gerookt en gesnoven en geeft de gebruiker op korte termijn een kick.