Volledig scherm
In januari 2019 was de laatste maansverduistering te zien in ons land. © ANP

Maansverduistering bekijken? Kies een open plek uit

De gedeeltelijke maansverduistering zou vanavond prima te zien moeten zijn. Als het tenminste niet te bewolkt is. ,,Rotterdam en omgeving hebben wat dat betreft goede papieren’’, vertelt een woordvoerder van Weerplaza. Het beste is de maansverduistering te zien op een open plek. 

De maan staat vanavond in het zuidoosten, vrij laag, tussen de 10 en 15 graden boven de horizon.  ,,Het is dus aan te raden een beetje open plek te kiezen, zodat hij niet achter het huis van de buren verstopt zit’’, aldus de woordvoerder. ,,Voordeel van een laag staande maan dat hij groter lijkt dan wanneer hij hoog aan de hemel staat.’’ Mooie open plekken in de regio zijn bijvoorbeeld de Kralingse plas, het Vroesenpark of op de skiberg in Bergschenhoek. Om een maansverduistering te zien zijn geen speciale instrumenten nodig. Met het blote oog is hij prima waarneembaar.

Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De aarde houdt het zonlicht tegen en de maan belandt geheel of gedeeltelijk in de schaduw van de aarde.

De maan komt vanavond om 21.48 uur op. Dan is de beginfase van de verduistering al ongeveer een uur aan de gang. Die is in Nederland niet te zien. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maan straalt overigens zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. 

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!