Volledig scherm
Het Pieter Baan Centrum in Almere. © ANP

Levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. wil gratie, maar eerst observatie in het Pieter Baan Centrum

De levenslang gestrafte Loi Wah C., die medeplichtig is aan het uitmoorden van een Rotterdamse gezin in 1987, zal zich eerst moeten laten observeren in het Pieter Baan Centrum voordat zijn zesde gratieverzoek verder wordt behandeld. Dat is de uitkomst van het kort geding dat de man aanspande tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In september 1987 werden in een woning aan de Statensingel in Rotterdam-Blijdorp de eigenaar van een afhaalrestaurant in Rotterdam-West, zijn vrouw, hun vijfjarige dochter en hun baby doodgestoken. Een maand na de moord werd C. aangehouden. In 1989 werd hij veroordeeld tot levenslang vanwege medeplichtigheid aan de bloedige moordpartij.

In 2014 besloot de rechter dat de man in aanmerking moest komen voor resocialisatie. Dat leidde tot begeleide en onbegeleide verloven van C.

Loi Wah C. zou momenteel maandelijks op onbegeleid verlof gaan. C. en zijn advocaat willen echter dat hij gratie krijgt en voorgoed vrijkomt. Daarvoor is een positief advies van het gerechtshof nodig.

Kort geding

Tijdens het kort geding bij de Haagse rechtbank eiste C. dat het ministerie het gerechtshof binnen drie maanden van alle informatie zou voorzien die nodig is om tot een advies te komen. Volgens hem zou het ministerie echter weigeren relevante gegevens naar het hof te sturen, gegevens waaruit blijkt dat zijn verloven probleemloos verlopen.

Door de weigerachtige houding zat er geen schot in de behandeling van zijn gratieverzoek; het ministerie schond daarmee de mensenrechten van C., betoogde zijn advocaat tijdens het kort geding twee weken geleden.

Pieter Baan Centrum

Volgens het ministerie is het echter eerst nodig om C. in het Pieter Baan Centrum te laten observeren. Dan zal pas echt blijken of C. nog een gevaar vormt of niet.

De rechter vindt het ook beter als C. eerst nog eens in het Pieter Baan Centrum geobserveerd wordt voordat het gratieverzoek verder in behandeling wordt genomen. Het ‘recidiverisico’ en de ‘delictgevaarlijkheid’ van C. kunnen daar adequater vastgesteld worden, zo meent ook de rechter. Voordat het onderzoek in het Pieter Baan Centrum is afgerond, zijn er alweer dertig weken verstreken.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!