Volledig scherm
Rattenbestrijder aan de slag op het veldje naast de Markthal. © AD

Leefbaar: ‘In heel Rotterdam ratten bestrijden, niet alleen in het centrum’

Rotterdam zucht onder een rattenplaag. Leefbaar Rotterdam maakt zich grote zorgen over dit in de hele stad oprukkende plaagdier, waaraan wat betreft raadslid Benvenido van Schaik paal en perk moet worden gesteld. ,,De hele gemeente heeft last van dit probleem’’, zo meldt hij.

Daarmee reageert hij op eerder berichten op AD.nl, waarbij leden van de gebiedscommissie Centrum vragen de energie vooral te richten op het gebied rond de Markthal, waar het wemelt van deze kortharige schrokoppen. Mét het Eurovisie Songfestival in aantocht – met wellicht de Binnenrotte als centraal feestplein – moeten de ratten vooral daar foetsie, zo vindt men.

Leefbaar wil een veel bredere inzet van het college van b en w, en wijst daarbij naar het Actieplan Rattenoverlast. ,,De gehele gemeente heeft last van dit probleem, en de dieren veroorzaken veel leed voor alle bewoners in de gemeente’’, benadrukt Van Schaik.

Onhygiënisch

Ratten voelen zich uitstekend thuis in Rotterdam, concludeert hij. ,,Ze houden zich schuil in plantsoentjes en eten hun buikje vol in de niet-goed-afgesloten afvalbakken. Het water zit er in de stad vol mee en ook kunnen ze zich onder de grond in holle ruimtes goed nestelen. Het is daarom, jammer genoeg, een waar paradijs voor deze dieren. De plaagdieren zijn niet alleen onhygiënisch en slecht voor het beeld van de stad, maar brengen ook ziektes met zich mee.’’

Verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga (VVD, buitenruimte) meldde vorige week nog dat Rotterdam alles in het werk stelt om de rattenoverlast in het te bestrijden. Zo wordt er gekeken of afvalbakken bij horecazaken goed zijn afgesloten en of er wat gedaan kan worden aan de inrichting van plantsoentjes, waar de dieren zich schuilhouden. Ook wordt er meer gecontroleerd op zwerfvuil en het op straat gooien van etensresten. ,,Het heeft onze volle aandacht’’, zei een woordvoerster.