Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP

‘Laten we een heldere norm stellen: als kind heb je geen mes bij je!’

opinieDe explosieve toename van het aantal steekincidenten waar jonge kinderen bij betrokken zijn, schreeuwt om maatregelen. De burgemeesters van Nissewaard en Ridderkerk, gemeenten waar slachtoffers vielen, pleiten in een open brief aan het Rijk voor een algeheel messenverbod voor minderjarigen.

Een landelijk, algeheel verbod op het dragen van messen door minderjarigen, hier pleiten wij als burgemeesters voor. Iedereen weet dan waar hij aan toe is. De handhaving wordt eenvoudiger en effectiever. Bovendien doet de wet dan waar deze voor is: een norm stellen. De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.

Huidige wetgeving schiet tekort

Is de huidige Wet wapens en munitie niet toereikend? Nee. Die wet verbiedt verschillende soorten messen, maar de meeste messen zijn gewoon toegestaan en kunnen dus als steekwapen gebruikt worden. Deze mag je, ook als minderjarige, op de openbare weg meedragen.

Er zijn wel gemeenten met een lokaal messenverbod. Dat kan werken, maar het blijft een lokaal lapmiddel. Een landelijke regeling biedt een beter sluitend vangnet, en een (nog) steviger basis voor politie en justitie om op te treden. Burgemeesters hebben vervolgens de mogelijkheid om ouders aan te spreken op het feit dat hun minderjarige kinderen met messen rondlopen.

Zorgwekkend

Tik op Google de woorden ‘steekpartij’ en ‘minderjarig’ in, en je ziet een hele reeks recente nieuwsberichten over steekincidenten door het hele land. Met vaak zeer jonge kinderen als daders én slachtoffers bij ruzies tussen scholieren, straatroven en dergelijke. Een zorgwekkend overzicht, en de maatschappelijke onrust daarover is terecht.

Zijn er drugs in het spel? Zetten agressieve drill raps – hiphopnummers die geweld en wapens verheerlijken – onze kinderen tot deze daden aan? Leidt de stress van kansarme omstandigheden tot steeds kortere lontjes? Of zijn er andere oorzaken? Hoe dan ook, je kunt pas iemand met een mes neersteken als je een mes bíj je hebt. Daarom pleiten wij voor een algeheel verbod op het dragen van messen door minderjarigen.

Verbod gericht op minderjarigen

Is het niet beter om dit verbod voor iederéén te laten gelden, niet alleen voor minderjarigen? Nee. Want het probleem is zeer urgent in die specifieke leeftijdsgroep. Jongeren zijn daarnaast veel meer kwetsbaar en beïnvloedbaar. Een verbod uitsluitend voor minderjarigen - inclusief de uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de scouting - is ook wetstechnisch makkelijker af te bakenen.

Laten we daarom een heldere norm stellen: als kind heb je geen mes bij je. Punt.

Foort van Oosten en Anny Attema zijn burgemeester van respectievelijk Nissewaard en Ridderkerk

  1. Wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt
    PREMIUM
    Column

    Winter­sport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt

    Marktkooplieden zijn woedend omdat Rotterdam de weekmarkten verbiedt, terwijl ze in veel andere gemeenten wel doorgaan. Begrijpelijk. Maar het besluit, dat burgemeester Aboutaleb drie weken terug nam, is hard nodig. We kunnen de verantwoordelijkheid om verspreiding van het coronavirus te voorkomen (helaas) niet meer bij de burgers leggen. De verregaande maatregelen - intelligente lockdown - zijn (hoezeer ook te laat) niet voor niets genomen. Vermijd grote groepen. Social distancing is de enige optie. Ik zeg maar steeds: wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt.