Volledig scherm
Spelende kinderen op Plein 1943 in Delfshaven. ANP MARIEKE ODEKERKEN © ANP

Kinderen zonder ontbijt naar school: veel armoede onder leerlingen Delfshaven

Veel schoolkinderen in Rotterdam Delfshaven groeien op in armoede. Ze gaan zonder ontbijt naar school en hun ouders kunnen het geld voor een schoolreisje vaak niet missen. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Armoedeplatform Delfshaven, een initiatief van onder andere de gebiedscommissie Delfshaven, naar kinderen in armoede onder 21 van de 24 basisscholen in het Rotterdamse gebied. Wethouder Grauss (Armoedebestrijding) nam het rapport vandaag in ontvangst. Alle scholen zeggen gevolgen van armoede bij hun leerlingen te zien. Zo hebben de kinderen minder ontwikkelingskansen, minder taalvaardigheid en opvoedingsproblemen. Ook presteren zij minder goed op school en maken zij zich zorgen over thuis.

Vrijwillige ouderbijdrage

Dertien scholen schatten dat veel (30 tot 40 procent) of zeer veel (50 tot 80 procent) van hun leerlingen in een gezin leven waarin armoede heerst. Deze scholen zitten in de wijken Bospolder/Tussendijken, Spangen, Nieuwe Westen, Coolhaven, Schiemond en Oud Mathenesse. Nog zes andere scholen zien bij 10 tot 20 procent van de kinderen signalen van armoede.

Alle scholen maken mee dat ouders de vrijwillige ouderbijdrage, bijvoorbeeld voor een schoolreisje, vaak niet op kunnen hoesten. Meer dan de helft van de scholen zegt dat veel van hun leerlingen zonder ontbijt naar school komen. Bij twee scholen gaat het vermoedelijk zelfs om 60 tot 70 procent van de kinderen. Ook krijgen veel kinderen niet elke dag een gezonde (warme) maaltijd, denken de scholen. Een schooldirecteur zegt ouders te ondersteunen. ,,We geven kleding en er is altijd brood en beleg in de school. Oud meubilair, boeken en computers worden eerst aan gezinnen gegeven.” Een school geeft aan iedere ochtend fruit op school te eten. ,,Als een leerling geen fruit bij zich heeft, wordt er fruit gedeeld of gekocht.”

Signaleren armoede

Delfshaven kent naast Feijenoord de hoogste armoedecijfers in Rotterdam. Voor scholen kan het lastig zijn een goed beeld te krijgen van de financiële situatie van een gezin. Sommige ouders schamen zich om geldproblemen te bespreken.

Toch spelen scholen een belangrijke rol bij het signaleren van armoede, zegt Nico van Splunter van het Armoedeplatform Delfshaven. ,,Zij zien bijvoorbeeld in de klas wanneer een kind niet of amper heeft gegeten, of wanneer ouders de ouderbijdrage niet kunnen betalen.” Maar we moeten ook niet het probleem over de schutting van de scholen gooien, aldus Van Splunter. ,,Vaak hebben scholen niet de tijd of het specialisme om iets eraan te doen.” 17 van de 21 scholen zeggen meer hulp nodig te hebben bij het signaleren van armoede, bijvoorbeeld door het uitbreiden van schoolmaatschappelijk werk of door extra financiële ondersteuning.

Oplossingen

De directeuren van de basisscholen gingen vandaag in gesprek met wethouder Grauss om te praten over oplossingen. Van Splunter: ,,Een van de manieren zou bijvoorbeeld kunnen zijn om de vrijwillige ouderbijdrage te schrappen. Dat scheelt de scholen ook heel veel administratieve rompslomp, doordat zij dan niet elke keer op de deur hoeven te kloppen bij ouders die nog niet hebben betaald.”