Een 55-jarig slachtoffer raakte lichtgewond toen de jongeman probeerde de ketting van haar nek te rukken.
Volledig scherm
Een 55-jarig slachtoffer raakte lichtgewond toen de jongeman probeerde de ketting van haar nek te rukken. © Politie

Kettingrukker (19) veroordeeld voor zeven straatroven: vooral oudere vrouwen slachtoffer

Een 19-jarige jongen is deze week veroordeeld tot 1,5 jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor zeven straatroven die hij vorig jaar oktober pleegde in Rotterdam-Zuid. De jongen stal steeds een ketting van zijn slachtoffers. 

De politie ontving vorig jaar verschillende meldingen over een ‘kettingrukker’. Hij was vooral actief in de wijk Carnisse. Een 55-jarig slachtoffer raakte lichtgewond toen de destijds 18-jarige Rotterdammer probeerde op gewelddadige wijze de ketting van haar nek te trekken op het Amelandseplein. De vrouw liep richting haar huis toen ze ineens een hand op haar schouder voelde. Toen ze zich omdraaide greep de tiener direct naar haar ketting . Toen ze hem probeerde af te weren, sloeg hij haar en vluchtte. 

De politie onderzocht de zaak en wist dit voorval aan een aantal soortgelijke diefstallen te linken.  Het vermoeden ontstond dat de jongen zeven straatroven op zijn kerfstok had, onder andere op de  Lepelaarssingel en het Amelandseplein. De straf van de rechter is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

In 2018 was er ook een kettingrukker actief in Rotterdam. Een 25-jarige Rotterdammer beroofde een 67-jarige vrouw in de Kralingse Lusthofstraat van haar gouden halssieraad. Hij kon worden aangehouden nadat twee omstanders achter hem aan waren gegaan. In die periode waren in het centrum van de stad ook meerdere kettingroven.