De gealarmeerde zeehavenpolitie arresteerde de verdachten nadat alarm was geslagen over vermoedelijke drugssmokkelaars.
Volledig scherm
De gealarmeerde zeehavenpolitie arresteerde de verdachten nadat alarm was geslagen over vermoedelijke drugssmokkelaars. © FOTO POLITIE

Kapitein gebruikte bunkerboot om drugs op zeeschip binnen te halen

Justitie verdenkt een kapitein van een Rotterdamse bunkerboot ervan een voorname rol te hebben gespeeld bij het invoeren  van 150 kilo cocaïne. Zijn advocaat vroeg vandaag in de voorbereidende zitting of de man de rechtszaak in vrijheid mag afwachten zodat hij voor zijn hulpbehoevende moeder kan zorgen. De rechters waren daar niet gevoelig voor en beslisten dat hij in de gevangenis moet blijven.

Er zijn vele varianten om vanuit het buitenland gesmokkelde drugs  aan land te halen, maar de wijze waarop het volgens het Openbaar Ministerie in deze zaak werd gedaan komt nog niet zo veel voor.  Een bunkerboot, legde de officier van justitie uit, wordt normaal gesproken gebruikt om zeeschepen die in de haven liggen van brandstof te voorzien. Volgens de aanklager stuurde de kapitein - de 29-jarige Barendrechter Tim van S. - de boot naar het schip om er tassen drugs op te halen. 

Maasvlakte

Enkele mannen klommen op de Maasvlakte vanaf de bunkerboot het zeeschip Mineral Brugge op en haalden daar de tassen met cocaïne uit een container.  Opmerkelijk aan het verhaal is dat Tim van S. die avond de dienst van een collega-kapitein overnam. ,,Die kans kan ik niet laten gaan’’, zou hij zijn vriendin in een chatgesprek   hebben gemeld.

De kapitein van het zeeschip alarmeerde de zeehavenpolitie toen hij mensen op het dek zag, die niet tot zijn  bemanning behoorden. Daarnaast was het opgevallen dat de bunkerboot niet aan de kant van het zeeschip lag waar de brandstof moest worden overgepompt. 

Douane

De eveneens ingeschakelde douane vond niet niet veel later enkele tassen vol drugs. Naast de Barendrechter worden nog twee andere mannen  - van Russische en Letse afkomst - verdacht van betrokkenheid bij de drugssmokkel. Van hen werd vandaag wel de voorlopige hechtenis geschorst. Ze hebben verklaard onder bedreiging van een vuurwapen te hebben meegewerkt aan het binnenhalen van de drugs.

Overigens werd bij een doorzoeking van de woning van de Barendrechtse kapitein bijna een ons cocaïne  aangetroffen. ,,Dat was voor eigen gebruik in de weekeinden‘’, verklaarde Tim de S. 

Het Openbaar Ministerie verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak binnen drie maanden kan plaatsvinden.