Volledig scherm
De stichting Werelderfgoed Van Nellefabriek eist ‘onmiddellijke toegang’ tot het beroemde pand. © ANP

Juridisch conflict dreigt rond iconische Van Nellefabriek

updateEr dreigt een juridisch conflict rond de Van Nellefabriek. De stichting die het iconische pand als monument in ere wil houden, zegt een schadeclaim voor te bereiden tegen de nieuwe Belgische eigenaar en de gemeente Rotterdam. De eigenaar en de gemeente menen echter dat er, ondanks pogingen hiertoe, geen enkele formele samenwerking bestaat met de stichting Werelderfgoed Van Nellefabriek.

Volgens Leonard Kooy, directeur van de stichting Werelderfgoed Van Nellefabriek, mag zijn organisatie de fabriek niet meer betreden. De oorzaak is volgens hem dat hij zich kritisch over de eigenaar heeft uitgelaten en hem nu ‘wangedrag’ wordt verweten.

Dat stelt hij in een verklaring die hij vrijdagavond naar buiten bracht. Kooy vreest voor de ‘tientallen, zo niet honderden’ historische items die nog in de openbare ruimten van het pand staan, omdat zijn stichting nu niet meer bij die stukken zou kunnen. Hij eist ‘onmiddellijke toegang’ tot het beroemde pand nabij industrieterrein Spaanse Polder.

Internationaal teken van waardering

De stichting Werelderfgoed Van Nellefabriek waakt over de monumentale status van het pand, die het complex sinds 2014 heeft. Ook organiseert zij rondleidingen in en om de fabriek. Een werelderfgoed – Unesco erkent in Nederland tien van zulke goederen, zoals de Waddenzee, de Amsterdamse grachten en de molens bij Kinderdijk - is een ‘internationaal teken van waardering voor een monument’ en doorgaans een toeristische trekpleister. De status brengt de verplichting mee dat overheden goed voor het monument moeten zorgen.

Achterstallig onderhoud

De Van Nellefabriek is sinds 1 februari dit jaar in handen van Jordi Goetstouwers Odena, een Belgische investeerder. Hij kocht het Werelderfgoed van Unesco voor ruim 20 miljoen euro. Voor dat bedrag kreeg vastgoedbelegger Virgata, het bedrijf van Goetstouwers Odena, weliswaar een markant fabriekscomplex met grote historie in handen, maar ook een pand met veel achterstallig onderhoud plus een te onderhouden buitenterrein dat zo groot is als zeven voetbalvelden.

Het complex ging in de verkoop omdat de vorige, particuliere eigenaren de hoge onderhoudskosten niet meer konden opbrengen. De fabriek stond jaren te koop. De bouw van de fabrieken voor tabak, koffie en thee begon in 1926. Anno 2018 doet het complex vooral dienst als bedrijfsverzamelgebouw.

Geen formele samenwerking

Goetstouwers Odena laat in een reactie weten geen aanleiding te zien een juridisch conflict omdat er volgens hem geen sprake is van samenwerking met de stichting. ,,De heer Kooy gebruikte een ruimte in de Van Nellefabriek voornamelijk voor opslag van diverse Van Nelle-memorabilia. Deze ruimte was hem door de voormalige eigenaar kosteloos ter beschikking gesteld, maar hierover zijn geen gedocumenteerde afspraken voorhanden. Wij hebben herhaaldelijk geprobeerd om met de heer Kooy een formeel kader te creëren voor een toekomstige samenwerking, maar zonder resultaat.”

Bij het waarborgen van de status van werelderfgoed speelt de stichting volgens Goetstouwers Odena geen formele rol. ,,Die is toebedeeld aan het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de gemeente en de eigenaar.”

De verplichting aan Unesco om het gebouw toegankelijk te maken voor bezoekers, zou worden geborgd door onder andere Urban Guides en het Chabotmuseum die er rondleidingen geven en door de openstelling tijdens Open Monumentendag.

Niet aanspreekbaar

Een woordvoerder van wethouder Said Kasmi (cultuur, D66) bevestigt dat de gemeente Rotterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geen zakelijke relatie hebben met de stichting. ,,De gemeente Rotterdam, de RCE en de eigenaar van de Van Nellefabriek hebben intensief en positief contact over de restauratie en instandhouding van het gebouw en het omliggende terrein.”

De gemeente zou er bij Kooy op hebben aangedrongen in gesprek te gaan met Goetstouwers Odena. ,,We hebben geconstateerd dat de eigenaar van de Van Nellefabriek maandenlang heeft gepoogd om met de stichting tot zakelijke afspraken te komen, maar dat de stichting niet bereikbaar en niet aanspreekbaar was”, aldus de woordvoerder van de wethouder.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!