Chris den Hoedt, voorzitter van de Joodse Gemeente Rotterdam, raakt nooit gewend aan de beveiliging bij de synagoge.
Volledig scherm
PREMIUM
Chris den Hoedt, voorzitter van de Joodse Gemeente Rotterdam, raakt nooit gewend aan de beveiliging bij de synagoge. © Sanne Donders

Jodenhaat iets van vroeger? Nou nee, niet bepaald. ‘Waarom is hier geen massale verontwaardiging over?’

Op 4 mei zijn er in Rotterdam kransleggingen, is het twee minuten stil en klinken de woorden ‘dit nooit meer’. Toch is Jodenhaat volgens deze drie Rotterdammers nog altijd aanwezig in de stad.

 1. Ambitieus plan: nieuw Feijenoordpark verbindt omgeving Kuip met oude wijken op Zuid
  PREMIUM

  Ambitieus plan: nieuw Feijenoord­park verbindt omgeving Kuip met oude wijken op Zuid

  Een groot deel van Rotterdam-Zuid ondergaat de komende tientallen jaren een metamorfose. Op initiatief van onder andere de gemeente Rotterdam, de NS en ProRail wordt onderzocht hoe het spoorwegemplacement bij De Kuip kan worden verplaatst, zodat de overblijvende sporen kunnen worden overkapt. Er ontstaat dan een gevarieerd dakpark, met aan de randen duizenden nieuwe woningen en een intercitystation, met als optie een aansluiting op een ov-verbinding naar Noord.
 2. Stokoud filmpje: puinruimers vinden schatten in Rotterdam (maar gingen er soms met de buit vandoor)
  VIDEO

  Stokoud filmpje: puinrui­mers vinden schatten in Rotterdam (maar gingen er soms met de buit vandoor)

  Schatgraven in Rotterdam. Je verwacht het niet, maar toch gebeurde het. In 1941, een jaar na het bombardement dat van het centrum een rokende puinhoop maakte. En dankzij de Barendrechtse filmmaker Bas Romeijn kunnen we nu naar bewegende beelden kijken van amateur-archeologen, die tussen de brokstukken van een ooit bloedmooie, middeleeuwse stad bijzondere vondsten deden. Maar helaas waren er ook onverlaten die er met de buit vandoor gingen.