‘Je beseft na een paar minuten dat je het leven heel anders beleeft dan een horende’
LezersbrievenDe brieven van onze lezers gaan dit keer over allerlei verschillende onderwerpen. Van de bomenkap in Spijkenisse, tot aan een stadstour in gebarentaal en de komst van een derde stadsbrug. Ook iets op uw hart? Laat het ons weten.
Doven in Rotterdam
Ik vond het heel leuk om te lezen hoe Gera Vonk de doven betrok bij alles wat er te zien is in Rotterdam. Zelf ben ik een CI-draagster, dus zonder hoor ik letterlijk niets. De rust die je daarmee ervaart is in één woord zalig te noemen. Omdat horenden dit natuurlijk niet kunnen ervaren, is het geweldig om te zien dat je door middel van een koptelefoon het ‘horen’ even kunt afsluiten. Je beseft na een paar minuten dat je leven heel anders beleeft dan een horende.
Ik leef ook in twee werelden, maar ik heb er ook nooit een probleem mee gehad. Voor mij is het gewoon mijn leven maar voor iemand die plotsdoof is geworden, kan ik me voorstellen dat het zeer lastig kan zijn. Er zijn duizenden doven in Nederland, maar zelfs tv programma’s worden niet zoveel ondertiteld. Juist met de laatste berichten over Tinitus is het misschien wel een idee om daar meer aandacht aan te geven. Ik vond het heel fijn iets te lezen over de dovenwereld. Iedereen die wil weten hoe je zoiets ervaart zou ik zeggen: probeer het een dag vol te houden. Er gaat een wereld voor je open.
I.Bijl
Grote fout
De afgelopen weken was er veel te lezen over participatie. Bij Rotterdam The Hague Airport, de firma Van Leeuwen naar Lombardijen, Capelle Fascinatio. De bewoners van de Veranda en de Esch kunnen er ook over mee praten. Al meer dan twee jaar zijn we met de gemeente in gesprek over een oeververbinding. Waarbij iedereen constateert dat een brug niet kan. Maar de wethouder zegt doodleuk er komt een brug. In een stad als Rotterdam hebben we behoefte aan een tunnel zoals de Beneluxtunnel bij Hoogvliet. Als je dit soort projecten bekijkt voor de komende 40 jaar mag geld geen rol spelen. Ik hoop dat de heer Karremans nog eens goed gaat rekenen voordat hij een grote fout maakt.
Kees de Jong
Bomenkap Spijkenisse
Bewoners rond Waterlandpark in Spijkenisse zijn boos over de bomenkap. Evenals vele andere inwoners van Nissewaard. Het gaat maar door. Men noemt het uitdunnen, want dan zouden de overblijvende bomen beter af zijn. Maar er blijft niets over. Maak eens een ronde door het gebied dan zie je complete rijen bomen allemaal gemerkt voor de kap. Dus niets uitdunnen of zieke bomen er uit maar compleet grootschalig rooien. De wethouder verklaart de noodzaak omdat er achterstallig onderhoud zou zijn. Dat herstel je toch niet door middel van totale verwoesting? Er staat wel een regel in het laatste artikel wat mogelijk veel verklaart: de aannemer mag het hout van de gemeente verkopen. Misschien is dat de ware reden van deze aanpak.
H.Roos, Heenvliet
Ook reageren op een regionale kwestie? E-mail naar rd.brieven@ad.nl met voor- en achternaam en adres (dit laatste niet voor publicatie). Een reactie kan worden ingekort. Anonieme berichten worden niet geplaatst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMrotterdam van toen
Na trouwerij in het raadhuis droeg Hans zijn Bep naar de zolderkamer: ‘Alleen de laatste overloop hoor’
Wat een boel reacties kregen we binnen op onze raadplaat. Dat is ongetwijfeld te danken aan de blikvangers op wielen die de Straatweg in Hillegersberg rond 1970 omtoverden in een avenue van bijna Amerikaanse allure. De heerlijke oldtimers deden dienst als trouwtaxi's waarmee de bruidspaartjes en hun gasten van en naar het oude raadhuis - op de achtergrond - werden vervoerd. En ja, dat roept natuurlijk mooie herinneringen op. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Wat kleinzoon Niels leert van De Ramp van ’53: ‘We weten nu veel meer dan dat we toen wisten’
Sommige verhalen over de Watersnoodramp leest ze niet meer. Het verdriet over het verlies van naaste familieleden en dorpsgenoten komt dan te dichtbij voor Adri van der Ree (89). Ook nu het al zeventig jaar geleden is. Kleinzoon Niels van der Ree (31) kan de indrukwekkende verhalen inmiddels wel dromen, toch ziet hij er geen waarschuwing voor de toekomst in. ‘Het is nu een heel andere tijd dan toen’. -
PREMIUM
Jessica Torny moet Feyenoord Vrouwen van dood spoor helpen: ‘Positieve groep waar nog veel rek in zit’
Jessica Torny (42) zit zondag thuis tegen Fortuna Sittard voor het eerst in de eredivisie als hoofdcoach van Feyenoord Vrouwen op de bank. Als het aan haar ligt, gaan de Rotterdammers in de tweede seizoenshelft leuker en aantrekkelijker spelen. Typisch Torny, die bekendstaat om haar duidelijkheid. Die is er ook in de uitleg waarom ze het assistentschap bij de Oranje Leeuwinnen voor de baan in Rotterdam-Zuid inwisselde. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM
Babbeltrucs worden steeds gewiekster: dertien aangiftes, maar nul daders gepakt
Het aantal slachtoffers van babbeltrucs in Prins-Alexander, Capelle en Krimpen aan den IJssel stijgt explosief, tot afgrijzen van de politie. Alleen deze maand al kwamen er dertien aangiften binnen van veelal oudere gedupeerden, die waardevolle spullen misten nadat ze zo’n smoesjesmaker hadden binnengelaten. De hoop is nu dat camerabeelden de agenten kunnen helpen om de daders te pakken. -
-
-
PREMIUM
Molukse graven krijgen beschermde status, maar dat geeft nabestaanden nog geen rust
Krimpen aan den IJssel wil de graven van KNIL-militairen een beschermde status geven. In totaal 24 families hebben hun overleden vaders hiervoor aangemeld. Maar Hein Lawakabessy doet dat bewust niet. ,,De Molukkers moeten landelijk erkenning krijgen, niet lokaal.” -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.