Is deze foto te naakt? Facebook vindt van wel en besloot gisteren de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam offline te halen.
Volledig scherm
Is deze foto te naakt? Facebook vindt van wel en besloot gisteren de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam offline te halen. © Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Is deze foto te naakt? Facebook vond van wel en haalde het Nederlands Fotomuseum een dag offline

UpdateEen liggende naakte vrouw, haar borsten in de volle zon, een hand die haar vagina bedekt, gefotografeerd door de bekende fotograaf Ed van der Elsken. Te naakt voor sociale media? Facebook vindt van wel en besloot gisteren de Facebookpagina van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam offline te halen. Een dag later is de pagina weer online, inclusief de gewraakte foto. Er zou sprake zijn van een overtreding van het beleid van de site én een bug die niet alleen de content, maar ook de pagina offline haalde. 

Het Rotterdamse museum plaatste de foto ter promotie van de nieuwe tentoonstelling Lust for Life. Vermoedelijk vindt Facebook de foto in strijd met het beleid omdat die als te bloot of te aanstootgevend is beoordeeld.

Museumdirecteur Birgit Donker is verontwaardigd door de actie van Facebook. Volgens haar maakt bloot ‘onherroepelijk een onderdeel uit van de jaren 60 en 70’. ,,Foto’s van zo’n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid’’, zegt de directeur.

Quote

Je kan Facebook niet zomaar even bellen om te vragen hoe het zit

Birgit Donker, museumdirecteur

Zijn het de tepels, haar naakte dijbeen, of de enkele hand voor de vagina? ,,Het is ons een raadsel waarom Facebook deze foto als aanstootgevend beschouwt’ zegt Donker. ,,Je kunt Facebook niet zomaar even bellen om te vragen hoe het zit.’’ Facebook heeft een streng beleid wat betreft het tonen van ‘naakt of aanstootgevende beelden’. Het bedrijf maakt volgens Donker vaak een uitzondering voor foto’s van schilderijen, beelden of andere kunst waarop naakte figuren zijn te zien. Het museum zegt zonder enige twijfel te durven stellen dat de fotografie van Ed van der Elsken onder de uitzondering valt. ,,Dit moet om een vergissing gaan. We rekenen erop dat Facebook dat erkent’’, zegt Donker. 

Mark Zuckerberg

Het is volgens Donker niet voor het eerst dat musea door Facebook worden gecensureerd. Onder meer de pagina’s van Vlaamse musea werden offline gehaald nadat ze promotie maakten voor hun tentoonstellingen van de kunstschilder Rubens, bekend van zijn schilderijen van wulpse vrouwen. De museumdirecteuren stuurden toen een aangetekende brief naar Facebookbaas Mark Zuckerberg met het verzoek de pagina’s weer online te halen. De Rotterdamse museumdirecteur hoopt dat niet zo ver hoeft te komen. 

Ook het Rijksmuseum Twenthe werd slachtoffer van het naaktverbod van Facebook. Beeldmateriaal van het museum werd vorig jaar herhaaldelijk geweigerd.

De pagina is inmiddels weer online. Facebook Nederland laat weten: ‘Zoals onze richtlijnen uitleggen, staat Facebook naakt in kunst toe, behalve wanneer het betrekking heeft op kinderen. Op het moment dat we actie ondernamen aangaande content die die regels overtrad, werd de pagina ook verwijderd als gevolg van een bug. Net als bij kunst zullen mensen altijd van mening verschillen over wat wel en niet geschikt is om te publiceren op een platform zoals Facebook. We weten dat sommige mensen het niet eens zijn met onze positie – en we respecteren dat. Het is erg belangrijk voor ons om deze vraagstukken bespreekbaar te maken en van mensen te horen wat hun opvattingen zijn.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!