Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

In nieuwe nachtopvang kleine kamers: daklozen slapen beter

Rotterdam krijgt vele nieuwe vormen van opvang voor daklozen. Van twee nieuwe nachtopvanglocaties tot woningen waar Rotterdammers van de straat direct kunnen gaan wonen. Ook de regiogemeenten zijn aan zet. De spreiding van locaties van bijvoorbeeld beschermd wonen over de regio moet evenwichtiger worden.

Omdat het onhandig is om per gemeente een nachtopvang te hebben, blijven die wel alleen in Rotterdam. ,,Ridderkerk heeft misschien maar twee daklozen, daar kun je niet een hele nachtopvang voor maken’’, zegt wethouder Sven de Langen (zorg, CDA). ,,Maar als ze een volgende stap kunnen zetten, bijvoorbeeld naar beschermd wonen, is het mooi als ze dan terug naar Ridderkerk kunnen.’’

Omdat er meer daklozen zijn, krijgt Rotterdam er twee nieuwe locaties bij. De eerste opvang moet eind dit jaar aan de Bredestraat in het Rotterdamse centrum de deuren openen. In niets zal deze opvang op de oude aan de overkant van de straat lijken. Voor wie net van straat komt, zijn er kamers met vier bedden.

Geen stapelbedden

Geen stapelbedden, maar bedden met een eigen kast die gelijk voor een afscheiding en daardoor meer privacy zorgt. ,,De stress die mensen nu hebben, vertraagt het herstel’’, zegt de wethouder. De grootste slaapzaal van het Leger des Heils telt nu nog zestien bedden.

De ervaring is dat daklozen vaak een tijd nodig hebben om te bekomen van alle ellende die ze op zo’n slaapzaal meemaken. Ook op andere locaties wordt gekeken hoe door ingrepen de daklozen meer privacy kunnen hebben. Waar nu vaak plastic tasjes overal hangen, moeten er bijvoorbeeld planken en haakjes komen.

In hetzelfde pand aan de Bredestraat, waar ooit het Parkeerbedrijf zat, komt ook een ‘tussenvoorziening’. Dit is een stap tussen de nachtopvang en weer zelfstandig wonen. Per groepje eenpersoonskamers is er een keuken en een badkamer. Ook de straatdokter krijgt hier een ruimte.

Voor de tweede nieuwe locatie van de nachtopvang wordt nog een plek gezocht. Dit is voor de groep die eerst tot rust moet komen voor de hulpverlening kan starten, bijvoorbeeld omdat zij al lang op straat leven. Gekeken wordt of hier ook daklozen kunnen slapen die een hond hebben.

De Langen: ,,We willen meer maatwerk bieden. Daklozen kunnen bijvoorbeeld soms ook gelijk een nieuw huis krijgen.’’ Dit heet Housing First. Nog dit jaar zullen de eerste woningen zo worden verhuurd. Verder worden plannen gemaakt voor ‘time out-bedden’, vooral voor jongeren die vanwege hun gedrag tijdelijk niet samen met anderen kunnen wonen.

Tien jonge daklozen krijgen verder hulp in de geest van het tv-programma Het Rotterdam Project. Dankzij financiële hulp van een liefdadigheidsfonds, de Rotterdamse Rabobank en het ministerie krijgen zij in korte tijd veel hulp, net als in het RTL-programma van Beau van Erven Dorens.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!