Volledig scherm
De Essalam Moskee. © ANP

Imam Essalam Moskee op de wip na oproep aan moslims om te verhuizen

Imam Said Abarkan van de Rotterdamse Essalam Moskee moet duidelijk afstand nemen van de controversiële uitspraak dat moslims uit Nederland dienen te vertrekken, omdat ‘het niet ons land is’. Doet hij dat niet, dan kan de imam zelf vertrekken, aldus het bestuur van de grootste moskee van het land.

De leiding van de moskee in Feijenoord is zich rot geschrokken van de berichtgeving van NRC Handelsblad en Nieuwsuur, zegt secretaris Abdel Sadni. In een reportage over de opmars van salafistisch, streng islamitisch onderwijs komt namelijk ook hun huidige imam Abarkan aan bod.

Hij zou ooit, in een les in Den Haag, moslims hebben opgeroepen om te vertrekken. ,,Iedereen moet de intentie hebben om te ‘moven’. Nederland is niet ons land. Ook al heb je een Nederlands paspoort: Nederland is niet ons land.’’ Op moskeescholen door heel het land, aldus de berichtgeving, krijgen islamitische kinderen een intolerante boodschap ingeprent die zich afzet tegen de Nederlandse samenleving.

Secretaris Sadni laat weten dat deze uitspraak absoluut niet past binnen de uitgangspunten van de Essalam Moskee. ,,We zijn verrast en geschrokken. Dit strookt totaal niet met onze visie. We willen juist samenwerken met de samenleving. We hebben in ons logo niet voor niets een plek gegeven aan de Nederlandse vlag. We bouwen aan een Nederlands islamitische richting.’’

Afstand nemen

Quote

We willen dat hij hier afstand van neemt. Als hij dat niet doet, dan kunnen wij niet met hem verder gaan

Secretaris Abdel Sadni

Daarom moet Abarkan deze week opheldering geven, zegt Sadni. ,,We willen dat hij hier afstand van neemt. Als hij dat niet doet, dan kunnen wij niet met hem verdergaan.’’ Abarkan is sinds december de imam van de Essalam Moskee. Hij is de vervanger van de bekende imam Azzedine Karrat, die vertrok na een lange strijd tussen de Marokkaanse moskeebezoekers en de Arabische geldschieters.

Sadni heeft inmiddels contact gehad met de directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam. ,,Van hen begreep ik dat uitspraken in 2014 of 2015 zijn gedaan. Natuurlijk kan iemand eens een fout maken, of van mening veranderen. Daarom gaan we met hem in gesprek.’’ Hij zegt verder dat Abarkan in zijn preken ‘nooit eerder in de fout is gegaan’. ,,Het ging over gewone, algemene zaken.’’

Toch is de keus voor deze imam opmerkelijk. De Marokkaanse moskeegangers streden tegen inmenging vanuit Dubai, maar kozen na het vertrek van de Al Maktoum Foundation voor een imam met een salafistische achtergrond. Zo was Abarkan eerder actief in de Al-Mukaram moskee in Rotterdam-West, die bekend staat als salafistisch. Ook is hij te vinden op de salafistische website An-nasieha.nl.

Samenwerken met gemeente

Sadni zegt het niet te hebben geweten. ,,Het is heel moeilijk voor ons om dit soort zaken te achterhalen. Eigenlijk zouden we moeten samenwerken met de gemeente.’’

Afgelopen juli waarschuwde raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam nog voor deze imam. Hoogwerf meldde dat Abarkan eerder moslims heeft opgeroepen om niet naast andersdenkenden te zitten. Leefbaar Rotterdam heeft een debat aangevraagd in de gemeenteraad. De partij pleit voor een verbod op moskeelessen. ,,Niets doen is geen optie. We hebben het al zo vaak gezegd: kinderen wordt geleerd om zich van de samenleving af te keren. Frustrerend dat mensen pas wakker worden als ze met de neus op de feiten worden gedrukt’’, aldus Hoogwerf.