Volledig scherm
De sportschool aan de Straatweg. Bij een blik door het grote raam vallen de vele foto's van bodybuildende mannen en vrouwen op. Ook worden er diverse bokalen tentoongesteld. De trainingsruimte is vanaf de straat niet te bekijken. © AD

Illegale handel in medicijnen vanuit sportschool: spuiten en ‘behandeltafel’ gevonden

De politie heeft dinsdag twee Rotterdammers (52 en 58 jaar) en een vrouw (49 jaar) aangehouden op verdenking van illegale handel in medicijnen. Die handel vond plaats in een sportschool aan de Straatweg in Rotterdam. In de sportschool werden bij een inval spuiten en een ‘behandeltafel’ aangetroffen. 

In de woning van de 58-jarige Rotterdammer en de 49-jarige vrouw werden harddrugs en twee vuurwapens gevonden.  Bij de 52-jarige Rotterdammer lagen medicijnen in huis. 

Ondernemers in de buurt zijn erg verbaasd over de aanhouding van de mannen, die werkzaam zijn in de bewuste sportschool die er al heel lang zit. Volgens eigenaar Saqib Hussain van Wassalon Straatweg al zeker vanaf begin jaren 90. ,,Zowel de eigenaren als de mensen die er trainen zijn vriendelijke mensen’’, zegt Hussain. Sterker, hij vindt het voor de veiligheid in de straat wel fijn, die aanwezigheid van grote, brede kerels. ,,Ze zijn twee keer zo breed als ik ben.’’ 

Bodybuilders

Een blik door het raam van het nu door de politie verzegelde pand wijst erop dat hieraan waarschijnlijk niets wordt overdreven. Aan de muur hangen foto van bodybuildende mannen én vrouwen. Ook zijn er verschillende sporttrofeeën tentoongesteld.  De sportschool wordt op internet geprezen voor de gezellige sfeer, die ook voelbaar is in een filmpje waarop de gespierde sporters te zien zijn.

Adil Mokhtari van het schuin tegenover gelegen Marques Espresso noemt het nieuws van de aanhoudingen ‘heel tegenstrijdig met hoe ik hen al vier jaar ken'. ,,Het zijn leuke, behulpzame mensen. Zij en wat van hun sporters hebben mij geholpen om een steen van wel 150 kilo voor mijn deur te leggen om de opstap naar mijn zaak niet zo hoog te laten zijn. Ook hebben ze vriezers in mijn kelder gesjouwd. Dan begrijpt u dat ik nu enorm verbaasd ben.’’ 

De politie kreeg eerder informatie over mogelijke misstanden in de sportschool waarna een onderzoek werd gestart. Daaruit bleek dat er medicijnen werden verhandeld, zonder dat over de risico’s en de juiste manier van gebruik werd gesproken. 

Spuiten

Bij een inval werden grote hoeveelheden van de twee soorten medicijnen gevonden. Ook werd duidelijk dat de middelen in de school werden toegediend; er lagen spuiten en in een kamertje achteraf stond een ‘behandeltafel’.

Redouan Zoufri, buurman en eigenaar van eethuis Fafi, vertelt dat hij sinds een maand of vier zijn conditie op peil houdt bij de binnengevallen sportschool. Nooit zag de Rotterdammer er vreemde zaken. ,,Mij is ook nooit raar spul aangeboden of zo. Het trainen daar was fijn, de mannen die nu volgens mij aangehouden zijn begeleiden je netjes. Corrigeren je als je een oefening niet goed doet.’’ Alle medicijnen zijn in beslag genomen. Welke rollen de drie aangehouden verdachten in de handel speelden, worden onderzocht. De mannen werkten in de sportschool. 

Verleden jaar voerde Bureau Beke nog een onderzoek uit naar de illegale medicijnenhandel in Nederland. De conclusie was dat deze handel een onderbelichte vorm van criminaliteit is, waar veel risico’s aan kleven en waar veel geld in omgaat. In Nederland gaat het zowel om de handel in echte, originele geneesmiddelen op de illegale markt als vervalste medicijnen. De illegale medicijnenhandel is vaak verweven met drugshandel en andere vormen van criminaliteit, aldus de onderzoekers toen.

Volledig scherm
De verzegelde deur van de sportschool. © AD
Volledig scherm
Er werd ook een vuurwapen gevonden. © Politie