Brenda Stoter Boscolo.
Volledig scherm
PREMIUM
Brenda Stoter Boscolo. © Jan de Groen

Ik durfde niet te zeggen dat veel oorlogsvluchtelingen helemaal geen warm welkom wacht

columnLibië, 2011. Het raam is nog intact als de vrouw de kamer verlaat. In een ruimte zonder uitzicht luistert ze naar het gevaar: knallen en het geluid van gebroken glas. Na een half uurtje is het bombardement voorbij en loopt ze voorzichtig naar binnen. Het glas kraakt onder haar voeten, maar ze hoort het niet. De snee in haar been voelt ze ook niet. Haar blik glijdt af naar haar vaste zitplek: waar is het raam gebleven?

 1. Te dement om zelfstandig te wonen, te helder om niet door te hebben hoe ze de regie verliest
  PREMIUM
  column

  Te dement om zelfstan­dig te wonen, te helder om niet door te hebben hoe ze de regie verliest

  In het eerste verzorgingshuis was het één keer per week douchen. Daarom ging Oma Trein naar het andere huis: daar zou ze twee keer worden gedoucht. Een verontschuldiging van het personeel: tja, beleid... Als we aankomen bij de deur staat Oma Trein al te wachten met haar rollator. Fris en fruitig, waarschijnlijk net die ochtend gebadderd, maar met een gezicht op onweer. ,,Het is hier net een gevangenis!’’ roept ze vanachter het glas.
 2. Onder de rook van de Kuip kun je klimmen op kunst: ‘Het is echt ontworpen voor jong en oud’
  PREMIUM

  Onder de rook van de Kuip kun je klimmen op kunst: ‘Het is echt ontworpen voor jong en oud’

  Klimmen op kunstwerken? Ben je betoeterd? Nee, serieus, op Rotterdam-Zuid mag het, graag zelfs. Tenminste, op de twee bronzen beelden in het Stadionpark, onder de rook van Feyenoord. Vanaf vrijdag mag je erop, want naast kunst zijn het ook echte klimrotsen, ontworpen door meervoudig Nederlands kampioen sportklimmen Tim Reuser. En ja, zelfs als je nog nooit hebt geklauterd, kun je erop.
 3. Mila (17) wordt ’s ochtends liever wakker van daglicht dan van een alarm: ‘Ik slaap met de gordijnen open’
  PREMIUM
  Ik zeg je

  Mila (17) wordt ’s ochtends liever wakker van daglicht dan van een alarm: ‘Ik slaap met de gordijnen open’

  Waar hun opa en oma spreken over Rotjeknor, hebben zij het over Roffa. Zijn volwassenen druk met huisje-boompje-beestje, zij hebben andere dingen aan hun hoofd. Ze zijn 17, bijna volwassen, wonen in of rond Rotterdam en doen hun verhaal. Mila van Werkhoven uit Rotterdam wordt ’s ochtend liever wakker van daglicht, dan van een alarm: „Dan voel ik me opgewekter.”