Volledig scherm
Impressie van het kraanschip Les Alizés © Jan De Nul Group

Huisman uit Schiedam bouwt een recordkraan op een werkschip

Maritiem dienstverlener Huisman in Schiedam bouwt een enorme kraan op het nieuwste offshore installatieschip van de Jan De Nul Group. Het schip gaat windparken op zee bouwen en ook olie- en gasplatforms demonteren.

De kraan kan 5.000 ton tillen. Daarmee is ze de grootste offshore windturbine funderingsinstallatiekraan ooit geïnstalleerd op een enkelrompsschip. Er bestaan grotere kranen op schepen, maar die staan op vaartuigen met meerdere rompen. Denk aan de Pioneering Spirit, het grootste werkschip ter wereld dat met z'n twee rompen een soort catamaran is.

China

De kraan die Huisman voor het Belgische Jan De Nul bouwt, wordt geleverd in 2021. De Huisman-kraan is in Schiedam ontworpen, maar het bouwen gebeurt op de Huisman-werf in het Chinese Xiamen.

President Joop Roodenburg van Huisman is blij met de opdracht, de derde in korte tijd van maritiem aannemer Jan De Nul. Eerder bouwden de Schiedammers als 's werelds grootste monopile-gripper voor de Belgen en een grote beenomloopkraan. ,,Dit contract is de grootste met Jan De Nul tot nu toe. ”

Het kraanschip Les Alizés wordt ook in China gebouwd. In 2022 zal dit schip helemaal klaar zijn.

Volledig scherm
Impressie van de recordkraan © Huisman