Een eerdere storm in 2018.
Volledig scherm
Een eerdere storm in 2018. © Frank de Roo

Hoogwater en harde wind als nasleep van zware storm

Hoogwater en harde wind teisteren de regio. Zo is onder meer het Haringvlietpark op Voorne-Putten deels ondergelopen en is de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel vannacht gesloten vanwege de hoge waterstanden. Ook zijn er nog altijd incidenten door de harde wind.

Medewerkers van Stadsbeheer Rotterdam zijn momenteel druk bezig om alle omgevallen bomen en takken in Rotterdam op te ruimen. Ook wordt er gekeken naar bomen die op omvallen staan en gevaarlijke situaties kunnen opleveren. Op het Schouwburgplein liggen weliswaar niet veel losse takken, maar kan The Flying Grass Carpet de zware windstoten niet weerstaan. Het levensgrote tapijt ligt deels omvergewaaid over het plein. 

De aanhoudende wind zorgt ook voor hinder elders in Rotterdam. Zo vaart het pontje voor fietsers en voetgangers tussen de Sint-Janshaven en Sint Jobshaven momenteel niet. Ook is gisteren bouwmateriaal de Maastunnel in gewaaid, waardoor de Maastunneltraverse vanochtend ook dicht was. Het verkeer werd bovenlangs omgeleid.

Tekst loopt verder onder de foto’s.

The Flying Grass Carpet op het Schouwburgplein is flink beschadigd.
Volledig scherm
The Flying Grass Carpet op het Schouwburgplein is flink beschadigd. © AD

Hoogwater

Het hoogwater na de storm is ook in de regio merkbaar. Zo sluit de gemeente Rotterdam uit voorzorg de lager gelegen kades van het Noordereiland en vanaf  Bolwerk naar de Plantagelaan af. Vanaf 16.00 uur wordt een waterstand van 2,5 meter boven het NAP verwacht. Bewoners wordt gevraagd de auto's in deze omgeving te verplaatsen. Indien nodig, sleept de politie de wagens weg.

Ook de gemeente Vlaardingen grijpt in en sluit in ieder geval tussen 14.00 uur en 19.30 uur delen van de Westhavenkade, Maasboulevard, Oosthavenkade en de rijwegen aan de Koningin Wilhelminahaven om te voorkomen dat automobilisten op deze plekken rijden of parkeren terwijl er hoogwater verwacht wordt.

Op Voorne-Putten stroomt het water al wel over. Zo loopt het gebied rondom het Haringvliet langzaam onder water. Ook op Goeree-Overflakkee worden alvast voorzorgsmaatregelen genomen voor het hoge water. De hoogwater keersluis van Stad aan 't Haringvliet is net gesloten. Tijdens deze sluiting is er geen scheepvaartverkeer mogelijk.

  1. Wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt
    PREMIUM
    Column

    Winter­sport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt

    Marktkooplieden zijn woedend omdat Rotterdam de weekmarkten verbiedt, terwijl ze in veel andere gemeenten wel doorgaan. Begrijpelijk. Maar het besluit, dat burgemeester Aboutaleb drie weken terug nam, is hard nodig. We kunnen de verantwoordelijkheid om verspreiding van het coronavirus te voorkomen (helaas) niet meer bij de burgers leggen. De verregaande maatregelen - intelligente lockdown - zijn (hoezeer ook te laat) niet voor niets genomen. Vermijd grote groepen. Social distancing is de enige optie. Ik zeg maar steeds: wintersport en carnaval hebben ons niet voor niets genekt.