De spoorbrug komt te staan op SPMT's en deze karretjes rijden haar naar d'r plek.
Volledig scherm
De spoorbrug komt te staan op SPMT's en deze karretjes rijden haar naar d'r plek. © Mammoet

Hoogstandje met spoorbrug in de Rotterdamse haven vandaag live op internet te volgen

UpdateDe plaatsing van een nieuwe spoorbrug in de Rotterdamse haven is vandaag live op internet te zien. De operatie is volgens het Havenbedrijf Rotterdam een ‘spectaculair infrastructureel hoogstandje’. 

De 176,8 meter lange, 30 meter hoge, 20 meter brede spoorbrug wordt vandaag over de Rozenburgsesluis geplaatst. De gehele operatie is via twee verschillende webcams te volgen. Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten dat de aannemers werken volgens de corona-adviezen van het RIVM. Het werkgebied is niet toegankelijk voor publiek. 

De voorbereidingen waren de afgelopen dagen al in volle gang. Zo werd de brug donderdag door hijsbedrijf Mammoet uit Schiedam op SPMT’s gezet. Deze Self-Propelled Modular Transporters zijn kleine wagentjes die enorme gewichten kunnen dragen. Zij reden het gevaarte richting de Rozenburgsesluis. Via een ponton maakten zij de oversteek en daarna brachten ze de brug over een speciaal hiervoor aangelegde baan van gebroken puin en zand langs de sluis richting haar definitieve positie. Op de eindbestemming wordt de brug vanavond op de twee pijlers geplaatst.

Krap

De spoorbrug maakt deel uit van het Theemswegtracé. Dit tracé vervangt de Calandspoorbrug bij Rozenburg. Deze stalen hefbrug is oud en te krap voor de steeds drukkere Betuweroute. De nieuwe spoorroute ligt verder van Rozenburg vandaan en dat scheelt geluidsoverlast in het havendorp. Het gaat om een traject van ruim vier kilometer lang. Het behelst, onder meer, een betonnen viaduct en twee stalen boogbruggen. Met de hele aanleg is 300 miljoen euro gemoeid.

Verantwoordelijk voor de operatie is de bouwcombinatie SaVe. Dat is een samenwerkingsverband van BESIX, Dura Vermeer, Mobilis, Hollandia en Iemants.

Impressie van de nieuwe brug over de Rozenburgsesluis.
Volledig scherm
Impressie van de nieuwe brug over de Rozenburgsesluis. © Havenbedrijf Rotterdam