Keimpe de Jong (links) en Rajiv Bhagwanbali over Home Sweet Home, dat nu digitaal vanuit huis plaatsvindt. ,,We hebben het programma totaal omgegooid. Alleen de titel is overeind gebleven.”
Volledig scherm
PREMIUM
Keimpe de Jong (links) en Rajiv Bhagwanbali over Home Sweet Home, dat nu digitaal vanuit huis plaatsvindt. ,,We hebben het programma totaal omgegooid. Alleen de titel is overeind gebleven.” © Sanne Donders

Hoe een groots opgezette stadsopera veranderde in een online spektakel met honderd Rotterdammers

Het stadsproject Home Sweet Home kreeg door de coronacrisis ineens een heel andere wending. Geplande liveacts op het Afrikaanderplein zijn ingewisseld voor een online opera over heimwee en verlangen, afstand en thuisgevoel. Onder leiding van componist Keimpe de Jong en artistiek coördinator Rajiv Bhagwanbali brengen Operadagen Rotterdam en Open Rotterdam sinds Hemelvaartsdag een zesdelige kroniek van de quarantaine uit.

Zo’n honderd zangers, muzikanten, dansers, beatboxers, dichters en beeldend kunstenaars uit Rotterdam - van  profs tot sluimerende talenten onder de amateurs - waren al volop aan het repeteren, toen het hele project in het water viel door de intelligente lockdown. Home Sweet Home had een stadsfeest op en rond het Afrikaanderplein moeten worden om de 15de editie van Operadagen Rotterdam in te luiden. Na afloop zouden alle artiesten in een parade naar het Nieuwe Luxor Theater trekken om daar de openingsvoorstelling bij te wonen.