Heerenveen-supporters waren gewaarschuwd voor confrontatie

Een ruzie op sociale media is de oorzaak van de confrontatie tussen supporters van Feyenoord en Heerenveen zaterdag in Woerden. Een van de Heerenveensupporters had op Facebook een paar Feyenoorders uitgedaagd. Daarop dreigden de aanhangers van de stadionclub het voetbalavondje van de Friezen te komen verstoren in het Woerdense café Onze Vrienden, iets dat ook gebeurde.

Mede-uitbater Gerco de Heer zegt dat hij vlak voor het bezoek van de supporters een telefoontje kreeg van de politie over een mogelijk treffen. Hij zag geen aanleiding de voetbalfans te weigeren, omdat volgens de politie alles onder controle was. Tegen 20.30 uur ging het alsnog mis. Een groep gasten kwam met bivakmutsen binnen en sloeg er meteen op in. Het resultaat: drie lichtgewonden, een verbouwde kroeg en personeel dat geschrokken achterbleef. Vijf geweldplegers werden nog dezelfde avond in Rotterdam gearresteerd.

Bijna twee weken geleden kreeg de eigenaar van supporters van SC Heerenveen de vraag of zij met ongeveer zestig man een biertje konden komen drinken en de wedstrijd tegen Feyenoord konden bekijken. Het verzoek werd ingewilligd. ,,Onze kroeg is een mengelmoes van gasten met diverse voorkeuren op alle gebieden en dus ook op sportgebied. Dat willen wij graag zo houden en daar zijn we ook al vijf jaar hard voor aan het werk.”

Quote

Onze kroeg is een mengelmoes van gasten met diverse voorkeuren op alle gebieden en dus ook op sportge­bied.

Gerco de Heer

Het is een georganiseerde aanval geweest, vermoedt De Heer. Met ongeveer acht auto’s kwamen de hooligans op de dag van de match van Feyenoord tegen Herenveen de Havenstraat inrijden. Ze blokkeerden de straat en verdrongen zich om naar binnen te gaan. Hoewel De Heer geen bardienst had, was hij wel in de zaak. Hij pakte net z’n drankje van de bar: ,,Toen zag ik in mijn ooghoeken een groep gasten aankomen. Ik kon daardoor nog snel in paniek roepen: ‘We worden aangevallen!’ Daarna ging alles los.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De politie heeft de handen vol aan voetbalsupporters die café Onze Vrienden in Woerden hebben gesloopt. © Egberts Media

Hoewel de schrik er nog goed inzit bij de medewerkers van café Onze Vrienden, gaat de door hooligans gesloopte horecazaak aan de Havenstraat morgen weer open, na twee dagen opruimen. ,,Onze voorkeur voor voetbalclubs heeft niets met de aanval te maken”, zegt De Heer.