Heel Rotterdam kliedert voor AD-drone: ‘Er is een enorme verbondenheid, dat geeft deze actie weer’

Geklieder met verf, krijtend de stoep over en met spandoeken in de weer. Rotterdam maakte zich vandaag klaar voor de speciale AD-drone die morgen over de stad vliegt. ,,Dit is een mooie manier om iedereen te bedanken.”

De zorgmedewerkers, de juf van de kinderopvang of ‘gewoon’ de eigen opa en oma. Iedereen heeft zo zijn reden om mee te doen aan de #NLblijftthuis-actie van het AD. Alle straatkunst wordt gefilmd om Nederland een hart onder de riem te steken. En daar wordt door Rotterdammers ruimschoots gehoor aan gegeven. De mails stromen binnen. Praktisch iedere wijk sloeg aan het kleuren. Echt heel bijzondere acties kunnen zich nog melden via info@nlblijftthuis.nl. 

,,Behalve dat dit een mooie manier is om iedereen te bedanken, is het ook goed tijdverdrijf’’, zegt Maria Maurik uit de Rotterdamse wijk Kralingseveer. ,,Het is mooi weer, dus het leek me leuk voor de kinderen uit de buurt.” Ze vertelde haar ‘bonuszoon’ van 10 jaar over de actie en die trommelde de buurkinderen op. ,,Ik hoefde weinig te zeggen of ze waren al aan de slag. Wat ze op de stoep tekenden en schreven, verzonnen ze zelf. Ik hield wel toezicht om ervoor te zorgen dat iedereen goed afstand hield van elkaar.”

Lees verder onder de foto

Kinderen maken spandoeken voor de drone, de anderhalf jaar oude Djilson is er maar druk mee bij kinderopvang KindeRdam in Vreewijk.
Volledig scherm
Kinderen maken spandoeken voor de drone, de anderhalf jaar oude Djilson is er maar druk mee bij kinderopvang KindeRdam in Vreewijk. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Er werd een bloem getekend en een groot hart. Geflankeerd door teksten als ‘samen staan we sterk’ en ‘bedankt voor de zorg’. Maurik legde de 10-jarige Tigo uit dat het niet alleen leuk is om zo’n tekening te maken, maar dat het ook belangrijk is om stil te staan bij al die mensen die zich nu zo inzetten. ,,Dat begreep hij goed’’, zegt ze. 

In een mail aan het AD schreef Tigo: ‘Mijn naam is Tigo en ik ben 10 jaar. Samen met een buurjongen en buurmeisje ga ik een mooie tekening maken en ik hoop dat jullie deze komen filmen met de drone. Wat we gaan maken is nog een verrassing, maar het heeft te maken met alle mensen die we een steuntje in de rug willen geven in deze moeilijke tijd.’

De tekst gaat verder onder de foto. 

Maria Maurik vertelde haar ‘bonuszoon’ over de actie en toen gingen alle buurkinderen stoepkrijten.
Volledig scherm
Maria Maurik vertelde haar ‘bonuszoon’ over de actie en toen gingen alle buurkinderen stoepkrijten. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Zwaaiende handen

Op zoveel mogelijk plekken wordt morgen gefilmd. Van het eindresultaat - vol zwaaiende handen en kunstwerken - wordt een film gemaakt. ,,In deze tijd biedt dit steun’’, vindt Geraldine Kaaijsteker. Die geeft ze graag aan anderen, maar kan ze zelf ook gebruiken. Haar 60-jarige vader kreeg in november te horen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Nu kan ze niet meer bij hem op bezoek. 

,,Hij heeft kanker en het is uitgezaaid. Mijn ouders wonen in de buurt en we waren er voorheen elke dag’’, vertelt ze. ,,Nu gaat dat niet meer. We willen geen enkel risico nemen. Die maanden tikken ondertussen wel door. Maanden waarin we niet samen kunnen zijn. Dat is verschrikkelijk, maar we moeten doorbijten.” Haar kinderen maakten een tekening onder de flat van opa en oma. ‘We missen jullie’, schreven ze in koeienletters. 

Lees verder onder de foto

Geraldine Kaaijsteker met haar kinderen bij opa en oma voor de deur.
Volledig scherm
Geraldine Kaaijsteker met haar kinderen bij opa en oma voor de deur. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Het zijn vooral kinderen die vol enthousiasme aan de slag gingen. Een goede manier om ze even bezig te houden, want dat is voor sommige ouders iedere dag weer zoeken. Ook het kinderdagverblijf KindeRdam in Vreewijk doet mee. Daar werd met verf op grote doeken gekliederd. ,,We vinden het een mooie manier om te laten zien hoe supertrots we op iedereen zijn. Bij het kinderdagverblijf werken we door. We vangen kinderen op van ouders die een cruciaal beroep hebben. We merken dat dat er steeds meer worden’’, vertelt Karin Ringelberg. 

Quote

We vinden het een mooie manier om te laten zien hoe supertrots we op iedereen zijn

Karin Ringelberg

,,De eerste paar weken konden ouders het zelf nog regelen, dat wordt nu lastiger. Ook zien we dat werkgevers meer druk uitoefenen. We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen blijven leveren.” Vanaf deze week is het voor kinderen mogelijk om op de opvang te blijven slapen als ouders ‘s nachts moeten werken. ,,We hebben bedjes geleverd gekregen van het Rode Kruis. Onze hele organisatie is in een paar dagen tijd anders ingericht. Er is veel ellende, maar er gebeuren ook mooie dingen. Iedereen werkt hard, zonder te klagen. Er is een enorme verbondenheid. Dat geeft deze droneactie goed weer.”