Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Havenbedrijf Rotterdam/Ries van Wendel de Joode

‘Havenpersoneel werkte onderzoek naar corruptie tegen’

Medewerkers van de Rotterdamse haven hebben een onderzoek naar ondermijning en corruptie onder het havenpersoneel tegengewerkt. Twee onderzoekers die zich verdiepten in de corruptiegevoeligheid van onder meer douane en politie in de Rotterdamse haven, hebben hun opdracht teruggeven. Dat meldt de NOS. 

Het duo schrijft volgens de NOS dat ze op veel aanwijzingen voor corruptie zijn gestuit. Ze pleiten voor een parlementair onderzoek naar ondermijning in de haven om medewerking af te dwingen. 

De onderzoekers zouden incidenten in de haven tussen de periode 1996-2016 hebben bekeken en daarover 119 personen hebben geïnterviewd. Daarbij kwamen ze flink wat zaken op het spoor die nooit zijn onderzocht. In hun pogingen te achterhalen waarom dat niet is gebeurd, stuitten de onderzoekers op weerstand. Zo zouden ze onder meer geen toegang tot schriftelijke bronnen hebben gekregen.

De onderzoekers werkten zo'n drie jaar in opdracht van Politie en Wetenschap.

Corruptieschandaal

Bij de Rotterdamse douane ontstond drie maanden geleden onrust toen opnieuw een corruptieschandaal aan het licht kwam. Drie douaniers  uit de Rotterdamse haven zijn toen geschorst omdat ze tegen betaling drugs zouden hebben doorgelaten. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!