Grote krater door leidingbreuk in Overschie, 15 woningen ontruimd

update/videoIn de Schielaan in Rotterdam-Overschie is grote wateroverlast ontstaan, als gevolg van een breuk in de hoofdleiding. Vanwege het vele water is tevens een gaslekkage ontstaan, zo meldt Rijnmondveilig. Er zijn 15 woningen ontruimd en verschillende straten zijn afgesloten.

De wateroverlast treft verschillende huizen in de straat en directe omgeving. Verderop in de straat is een gaslek ontstaan, waarna uit veiligheidsoverwegingen een ‘klein aantal huizen’ is ontruimd. Dat lek is gedicht en op een andere plek is een gasleiding stabiel gemaakt om een breuk op dat punt te voorkomen. Op veel plaatsen zijn nog verzakkingen maar er zijn ook bewoners die al met schoonmaken hebben kunnen beginnen.

Quote

We weten niet wanneer er weer water is, daarom hebben we een watertap­punt geplaatst

Evides

In ieder geval één bewoonster heeft te horen gekregen dat ze de komende nachten niet thuis kan slapen. Zeker 90 woningen zitten als gevolg van de breuk zonder water, voor hen is een noodvoorziening ingericht.

Volgens een woordvoerster van Evides gaat het om ‘een spontane leidingbreuk’. ,,Deze hebben we vrij snel kunnen dichtzetten. Deze wordt nu gerepareerd, maar we weten nog niet wanneer de bewoners weer water hebben. Daarom hebben we een watertappunt geplaatst op de kruising van de Parallelstraat met de Terpstraat.’’

Bas van Krimpen aan de Oranjestraat is druk bezig met het schoonmaken van zijn woning in de Oranjestraat. ,,Er stond tien centimeter water in de kamer. Het is niet de eerste keer dat we hier wateroverlast hebben. Bij hoosbuien zijn we ook vaak de klos, dus ik heb zelf een pomp en een waterstofzuiger. We hebben schade aan meubels en de wand. Het is één grote rotzooi.’’

Quote

Er stond tien centimeter water in de kamer

Bas van Krimpen, bewoner

Flinke krater geslagen

Door de leidingbreuk is er in ieder geval  ‘een flinke krater’ geslagen op de splitsing van de Schielaan en de Parallelstraat. Op andere plekken zijn verzakkingen ontstaan. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat weten op dit moment te onderzoeken wat de gevolgen zijn van die verzakkingen. De lekkage in de leiding is in ieder geval gestopt. In enkele omringende straten is het water ook flink hoog komen te staan. 

De hulpdiensten zijn bezig het water uit de ‘krater’ in de weg te pompen. De overstroming heeft er voor gezorgd dat er veel zand is weggespoeld. Daardoor is ook een auto volledig vast komen te zitten. Volgens medewerkers van Stedin is op verschillende plekken in de straat de onderkant van gevels weggespoeld ‘door tsunami van water’. Bij een aantal woningen is ook water naar binnen gelopen.

De grootste zorg is op dit moment de stabiliteit van de stoep, de straten en leidingen die daar lopen, zo meldt de veiligheidsregio. Er zijn mensen van Bouw- & Woningtoezicht ter plaatse om de situatie te beoordelen.  ,,Ga de afzettingen niet voorbij en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten ter plaatse op", waarschuwt de veiligheidsregio.

Het water liep als een rivier

De gemeente zegt ‘met man en macht’ te werken aan het opvullen van alle gaten in de buurt. Van acht woningen mogen de bewoners nog niet terug naar huis. Daar zijn delen van de stoep of de weg pal naast hun woning  ingestort.

Sandra Zeiler (48) kan en mag haar woning aan de Châlonsstraat niet in. Het trottoir ervoor is volledig ingestort. Haar fiets en die van haar partner liggen in het gat. ,,Ik was verderop in de wijk aan het werk toen ik sirenes hoorde’', vertelt Zeiler die er een bovenwoning heeft. ,,Toen ik richting huis liep, zag ik al dat er veel zand was weggespoeld. Ik weet niet of we vandaag nog naar binnen kunnen.’’

Bij Bart Nollen aan de Schielaan stroomde het water door de garage richting de achtertuin. Aan de voorzijde van de woning zit een gat. De onderzijde van de gevel is beschadigd geraakt. ,,Mijn vrouw keek uit het raam en zag het water over de straat stromen’', zegt Nollen. ,,Daarna ging het heel snel. Het water liep als een rivier via onze garage naar de lager gelegen achtertuin. Op de deur stond gewoon druk.’’  

Volledig scherm
Bij sommige woningen is er onder de gevels flink veel grond weggespoeld. © ADR

Flinke regenbuien

Ook op andere plekken is er wateroverlast, daar speelt de zware regenval de Rotterdammers parten. Aan de Brede Hilledijk in Rotterdam Zuid stroomt het water door de straat en bij Rotterdam Centraal werd het een waar waterballet. De overvloedige regen zorgde er bij het station voor dat de ‘overstort’ bij de grote, zwarte pilaren aan de voorkant van het complex in werking trad.

Op de Brede Hilledijk gingen medewerkers van stadsbeheer snel aan het werk om voor een betere doorstroming van de putten te zorgen. Stadsbeheer liet ook weten dat deze middag de schoonmaakactie in Schiebroek is geannuleerd in verband met de hevige regenval.

Volledig scherm
Het lek in de leiding aan de Schielaan is gedicht, maar verschillende starten staan nog blank. © MediaTV
Volledig scherm
Aan de Schielaan is een krater ontstaan die nu wordt leeggepompt. © ADR
Volledig scherm
Grote wateroverlast als gevolg van leidingbreuk aan de Schielaan © MediaTV

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!