Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archiefbeeld.

Grootste zorginstelling van Nederland in de problemen door miljoenentekort

Ggz-instelling Parnassia, met ruim 13.500 medewerkers de grootste zorginstelling van Nederland zit in financiële problemen. Het jaar 2018 heeft Parnassia afgesloten met een tekort van ruim 29 miljoen euro.  

Het miljoenentekort is vooral ontstaan doordat verzekeringsmaatschappijen en gemeenten rekeningen voor geleverde zorg niet hebben betaald. Een andere reden is het grote personeelstekort waarmee de hele zorg te kampen heeft.

Negatief resultaat

De problemen kwamen eind vorige maand aan het licht in een interne mail van de leiding van de Bavo/Europoort-kliniek van de Parnassia-groep aan de medewerkers. Daarin wordt gesteld dat de organisatie een dergelijk negatief resultaat niet nóg een jaar kan dragen.

De mail leidde tot onrust onder het personeel, dat al langdurig onder grote druk staat. Bij de kliniek is het ziekteverzuim 8,4 procent en dat is hoger dan gemiddeld in de zorg. Bovendien kampt de groep met een personeelstekort: op elke twintig medewerkers komt de kliniek er drie tekort. Dit leidt al jaren tot hoogspanning bij het personeel en heeft gevolgen voor de zorg zoals langere wachtlijsten en kortere behandelingen waardoor (verwarde) mensen sneller op straat komen.

Personeel onder druk

Parnassia gaat de problemen te lijf door opleidingen van het personeel te beperken en door minder personeel in te huren. De vaste krachten vrezen daardoor onder nog meer druk komen te staan.

Er zal door de ggz-instelling nog meer bezuinigd worden op administratieve lasten. Bestuursvoorzitter Stephan Valk schat dat de Parnassia ‘tussen de 40 en 50 miljoen euro aan onnodige administratieve lasten kwijt is.’ Valk meent dat landelijk ‘de buitensporige administratieve en verantwoordingseisen’ drastisch moeten worden beperkt om die lasten te doen verminderen.

Zwarte cijfers

Hoeveel formatieplaatsen bij het administratief en indirect personeel dit jaar gaan verdwijnen, geeft Parnassia niet aan. Vakbondsbestuurder Cor de Beurs van FNV zorg en welzijn noemt een aantal van tussen de 200 en 300. Dat is op het hele personeelsbestand van 13.500 medewerkers een krimp van twee procent. Parnassia stelt voldoende weerstandsvermogen te hebben om het verlies te dragen en volgend jaar weer zwarte cijfers te schrijven.

De Parnassia Groep is ontstaan door een fusie van het Rotterdamse Antes en de Haagse Parnassia Groep. Door de fusie zijn bekende regionale instellingen zoals Bouman, Delta, Bavo Europoort en Parnassia onder één bestuur gekomen.  

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Een burgemeester die het meer dan twaalf jaar in een stad volhoudt, is bijzonder. Zeker als hij een bemoeial is
    PREMIUM
    Commentaar

    Een burgemees­ter die het meer dan twaalf jaar in een stad volhoudt, is bijzonder. Zeker als hij een bemoeial is

    De een gaat voor zijn derde termijn, de ander houdt het na drie jaar voor gezien. Het opstappen van de burgemeester van Vlaardingen illustreert onbedoeld hoe opmerkelijk het besluit van Ahmed Aboutaleb is om er na twaalf jaar nóg een periode in Rotterdam aan vast te plakken. Dat hij niet op Rotterdam en de Rotterdamse politiek is uitgekeken - en Rotterdam niet op hem - is bijzonder.