Met ruimere terrassen kunnen horeca-ondernemers meer omzet binnenhalen.
Volledig scherm
Met ruimere terrassen kunnen horeca-ondernemers meer omzet binnenhalen. © Marco De Swart

Groen licht voor uitbreiding terrassen in Rotterdam

UPDATETerrassen in heel Rotterdam mogen tijdelijk worden uitgebreid. De gemeente geeft daarmee gehoor aan de wens van horecaondernemers. Met ruimere terrassen kunnen zij meer omzet binnenhalen. Ondernemers mogen terrasvlonders neerleggen. 

De terrassen mogen maximaal twee keer zo groot zijn als de huidige. De maatregel gaat in op 1 juni om 12.00 uur. ,,Met onder meer de mogelijkheden voor een groter terras komen we horecaondernemers in deze barre tijden tegemoet. Ik vertrouw erop dat ondernemers en Rotterdammers hier op een goede manier gebruik van maken en de schaarse ruimte in de stad eerlijk verdelen en gebruiken. De stad is tenslotte van ons allemaal!” aldus Said Kasmi (D66).

Hulpdiensten

Tot 1 november 2020 mogen ondernemers een groter terras hebben dan voorheen. De afgelopen weken hebben Rotterdamse horecaondernemers een beroep gedaan op de gemeente om dit voor elkaar te krijgen. Door de crisis kwam er nauwelijks een cent binnen. De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Zo moet er altijd 1,5 meter ruimte zijn tussen de gasten op het terras en de passanten. Hulpdiensten moeten altijd ongehinderd doorgang krijgen. 

De terrassen mogen waar het kan uitgebreid worden op stoepen, kades, pleinen en grasveldjes. De uitbreiding hoeft niet direct te grenzen aan het huidige terras, maar moet wel in de directe nabijheid zijn.

Quote

In eerste instantie gaan we ervan uit dat onderne­mers dat zelf op een goede manier organise­ren.

Woordvoerder

De gemeente laat veel over aan de verantwoordelijkheid van de ondernemers. Ze hoeven voor de uitbreiding geen vergunning aan te vragen en geen leges te betalen. Rotterdam verwacht wel dat ondernemers met hun buren overleggen, zowel met andere ondernemers als met omwonenden. Uitgangspunt is dat de buurt geen overlast ervaart. Muziek op de terrassen is daarom verboden. Aan de uitbreiding zit een limiet. De grens is maximaal twee zo groot. ,,In eerste instantie gaan we ervan uit dat ondernemers dat zelf op een goede manier organiseren’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. Mochten er onwenselijk situaties ontstaan, dan grijpt de gemeente in. 

Terrasvlonders 

Het is voor ondernemers ook mogelijk om terrasvlonders neer te leggen. Normaal zijn deze vlonders alleen bedoeld om terrassen uit te breiden. Volgens de gemeente zijn er ook andere ondernemingen die behoefte aan vlonders hebben. ,,Een kapper bijvoorbeeld, die graag buiten wil knippen’’, legt de gemeentewoordvoerder uit. Elke ondernemer mag alle parkeervakken die direct voor zijn inrichting liggen, over de hele breedte gebruiken om terrasvlonders neer te leggen. Meer vlonders gaan ten koste van parkeerplekken. Niet alleen zullen er minder plekken zijn, de gemeente heeft ook minder parkeerinkomsten. 

De ondernemer kan zelf een vlonder kopen of maken of gebruikmaken van gratis vlonders van de gemeente. ,,Tijdens de lockdown hebben veel mensen hun huis opgeruimd. Er is daarom veel hout binnengekomen bij de milieuparken. Dit hout geven we een tweede leven als vlonder. Zo bereiken we twee doelen in één keer: we hergebruiken op een nuttige manier het overtollige hout en helpen ondernemers in deze moeilijke tijd’’, zegt wethouder Arno Bonte.

Markt

De gemeente heeft ook naar markten gekeken. Door de huidige coronamaatregelen zijn de marktterreinen te klein om alle marktlui een plek te geven. Mogelijk komen er meer marktdagen of grotere marktterreinen. Verschillende scenario’s worden uitgewerkt. ,,Ook kijken wij samen met de marktondernemers naar de optie om hen een tijdelijke standplaats in te laten nemen.’’ De markten in Rotterdam zijn recent weer opgestart. 

Terrassen krijgen de ruimte in Rotterdam.
Volledig scherm
Terrassen krijgen de ruimte in Rotterdam. © Dudok aan de Maas
  1. Onderzoek: geluidsscherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor ‘herrie’ A15

    Onderzoek: geluids­scherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor ‘herrie’ A15

    De aanleg van een 4 tot 8 meter hoog geluidsscherm, een grondwal of een combinatie van beide direct langs de A15 is de beste manier om de geluidsoverlast in de Ridderkerkse wijk Drievliet te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau DGMR. De verwachte kosten liggen tussen de 3,1 en 6,7 miljoen euro. Het scherm van 1,5 kilometer, dat ook de luchtkwaliteit moet verbeteren, kan er binnen twee tot vier jaar staan.