Volledig scherm
Er is plaats voor 200 fietsers op het veer. © Yvonne Keunen

Gratis fietsveer iedere 20 minuten de Maas over

Het veer dat in Rotterdam fietsers zal overzetten tijdens de renovatie van de buizen voor langzaam verkeer in de Maastunnel, kan tweehonderd mensen per keer meenemen. De gratis pont gaat per 15 november, de dag dat de renovatie begint, iedere 20 minuten varen.

Twee schepen heen-en-weer laten varen was de voorkeur van de gemeente, maar die optie werd door aanbestedingskandidaten niet aangeboden. Dus is gekozen voor één groot veer met een klep aan de voor- en achterkant. Ivo van den Baar van de Charloisse Stichting Kick, die actie voerde voor het veer, is content met de oplossing van de gemeente Rotterdam. Al vraagt hij zich wel af of in de spits iedereen mee zal kunnen. ,,Het is dan heel druk in de Maastunnel, de roltrappen staan vol met fietsers."

Vaker varen is echter geen optie, zegt directeur Eric Schipper van de Waterbus, die de aanbesteding voor het tijdelijke veer won. ,,De Nieuwe Maas is een heel drukke rivier, die kun je niet zomaar oversteken. In de twintigminutendienst zit daarom enige rek, zodat we telkens op tijd kunnen varen."

Verkeerswethouder Judith Bokhove (GroenLinks) benadrukt dat naast het veer ook de fietspaden richting Erasmusbrug kunnen worden aangepakt. ,,Daar waar mogelijk worden ze verbreed en fietsers krijgen vaker groen licht." De Waterbus huurt voor de tijdelijke oeververbinding een autoveer van veerbedrijf De Visser. ,,Het schip is nu nog erg geel, maar er komen blauwe stickers op zodat passagiers een Waterbusgevoel krijgen", zegt Schipper.

Zeven maanden

De verwachting is dat het fietsveer zeven maanden wordt ingezet tussen de Sint Jobshaven in het Lloydkwartier en de Sint-Janshaven in Charlois. De eerste boot vaart op werkdagen om 06.20 uur van Zuid naar Noord en de laatste boot vaart van Noord naar Zuid om 23.30 uur.

De Stichting Kick bekijkt nog hoe ze de overtochten met regelmaat kunnen opvrolijken. ,,We willen er graag iets leuks op doen", zegt Van den Baar. ,,Dan kan je denken aan koffie schenken of iemand laten zingen. Misschien doen we wel een gekke actie met regenponcho's." Want beschutting is er niet op de pont. Wie in de regen wil overvaren, doet er goed aan een paraplu open te klappen of een regenpak aan te trekken.