Hij is net pas open, toch wordt het afvalt van de Maastunnel nu al deels vervangen.
Volledig scherm
Hij is net pas open, toch wordt het afvalt van de Maastunnel nu al deels vervangen. © Jan de Groen

Gloednieuw asfalt Maastunnel wordt nu al deels vervangen

Hij is pas net weer open, maar woensdagmiddag gaat-ie toch weer even dicht: de oostbuis van de Maastunnel in Rotterdam. Vanwege vervuiling is in de net geopende autobuis van noord naar zuid een deel van het asfalt nu al aan vervanging toe. En daar zal met name de avondspits last van hebben.

Hebben brullende motoren met hun ronddraaiende banden alweer strepen op het zachtgele asfalt gemaakt? Dit keer niet, zegt een woordvoerster van de gemeentelijke afdeling Stadsbeheer. ,,De zwarte vlekken zijn nu ontstaan door het aanbrengen van zwart asfalt buiten de tunnel. Via het riool is helaas regenwater met vervuild zwart kleefmateriaal in de tunnel terechtgekomen.”

De gemeente heeft de afgelopen week geprobeerd het gloednieuwe asfalt weer schoon te krijgen, maar dat is niet gelukt. Dus gaat er nieuw asfalt over de plekken heen. Dat gebeurt vanaf woensdag 14.00 tot en met donderdagmorgen 06.00 uur.

Het gele asfalt is veel besmettelijker dan de zwarte variant. Er is voor gekozen om recht te doen aan het monumentale karakter van de tunnel. Die was vroeger voorzien van zandkleurige klinkers, het gele asfalt komt daar het meest bij in de buurt.

Op 5 oktober wordt de Maastunnel feestelijk heropend. Geruchten gaan dat daar koninklijk bezoek bij zal zijn.