De ouderencoaches Lientje Cristian (links) en Esther Schouten (tweede van rechts) wandelen met Herman van Leeuwen (80) en de een jaar oudere Janny van den Boom door Capelle aan den IJssel.
Volledig scherm
PREMIUM
De ouderencoaches Lientje Cristian (links) en Esther Schouten (tweede van rechts) wandelen met Herman van Leeuwen (80) en de een jaar oudere Janny van den Boom door Capelle aan den IJssel. © Bart Hoogveld

Gezelligheidsdier Janny (81) kwam door corona in een diep en donker dal: ‘Je stompte af’

Diep en donker was het dal waarin de 81-jarige Janny van den Boom zat. Janny, die eerder een actief ‘gezelligheidsdier’ was, raakte door corona in een sociaal isolement. Het virus kreeg ze niet, maar de dagen dat ze niet uit haar bed kwam van lamlendigheid waren talrijk. Sinds een maand of twee pakt ze het leven echter weer zo gretig als ze kan op. Maar dat was niet vanzelfsprekend, weten twee Capelse ouderencoaches.

 1. Verbouwing van bijna 60 miljoen moest Coolsingel aantrekkelijker maken, maar er zijn nog volop klachten
  PREMIUM

  Verbouwing van bijna 60 miljoen moest Coolsingel aantrekke­lij­ker maken, maar er zijn nog volop klachten

  De Coolsingel zou een groene boulevard worden met alle ruimte voor fietsers en wandelaars, maar een half jaar ná de opening is het nog steeds een route vol onoverzichtelijke verkeerssituaties, geflankeerd door wat boompjes en veel steen. Bijna 60 miljoen euro kostte de verbouwing, die van de verbinding tussen het Hofplein en Churchillplein een aantrekkelijke verblijfsplaats moest maken. Er zijn echter nog volop klachten, vooral van fietsers.
 2. Ouderen hebben moeite met krijgen van coronapas, maar er is hulp: ‘Ik heb geen computer, niks’
  PREMIUM
  video

  Ouderen hebben moeite met krijgen van coronapas, maar er is hulp: ‘Ik heb geen computer, niks’

  Het wemelt van de grijze kuifjes op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. De een komt achter de rollator binnengewandeld, de volgende trekt z’n mondkapje nog eens goed over de neus, een ander frommelt wat aan het gehoorapparaat. Maar een aantal dingen hebben ze gemeen: het groepje wachtenden is 55+, geheel gevaccineerd en gaat gebukt onder de QR-stress. ,,Allemaal medische blabla, ik begreep er niets van.’’