Volledig scherm
PREMIUM
,,Veel jongeren kopen een mes om zich te kunnen verdedigen'', zegt een 16-jarige scholier. © Frank de Roo

Geweld tussen jeugdbendes neemt toe: ‘Er gaat een dode vallen’

Twee rivaliserende jeugdgroepen uit Charlois en IJsselmonde staan elkaar naar het leven. De jongens van 13 tot en met 19 jaar schuwen extreem geweld niet. ,,Er gaat een dode vallen.''

Dinsdagmiddag, iets voor drie uur. Het voetpad bij het Montfort College aan de Montessoriweg. Drie jongens lopen een 14-jarige scholier tegemoet. Ze lijken elkaar te groeten en dan is daar ineens dat mes. Een groot slagersmes. Zonder blikken of blozen verdwijnt het in de buik van het slachtoffer, wordt het er weer uitgetrokken en bijna achteloos op de grond gegooid. De jongen blijft hevig bloedend achter.

  1. Geen tien, maar twee jaar cel voor schieten en schoppen in Rotterdams uitgaansgebied

    Geen tien, maar twee jaar cel voor schieten en schoppen in Rotterdams uitgaansge­bied

    Rotterdammer Joao R. (23) vuurde in oktober vorig jaar op de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam meerdere kogels af op vier mannen met wie hij ruzie had. Daarna schopte hij een van hen zo hard tegen zijn hoofd, dat het slachtoffer een scheur in zijn schedel en bloedingen tussen zijn hersenen en schedeldak opliep. Justitie eiste een celstraf van tien jaar, maar de rechtbank veroordeelt hem tot een veel lagere straf: twee jaar.