Volledig scherm
Wielewaaler Wil de Ben verzet zich fel tegen de sloopplannen van Woonstad en ontwikkelaar BPD van zijn wijk in Rotterdam-Charlois. © Frank de Roo

Gerechtshof stelt bewoners sloopwijk Wielewaal in het ongelijk

Slecht nieuws voor de bewoners van de Wielewaal in Rotterdam-Charlois. Het Haagse gerechtshof heeft vandaag geoordeeld dat de verkoop van de wijk door woningcorporatie Woonstad niet in strijd is met de Woningwet. 

Het is een nieuwe gerechtelijke uitspraak in een al jaren slepende strijd van de Wielewaal-bewoners tegen de sloop van hun wijk. Woonstad heeft een overeenkomst gesloten met projectontwikkelaar BPD (voorheen Bouwfonds en onderdeel van de Rabobank) die er circa 675 woningen wil terugbouwen, waarvan maximaal 200 sociale huurwoningen. De gemeente Rotterdam steunt de plannen van de ontwikkelaar en corporatie. Er zijn inmiddels al zo’n 200 van de oorspronkelijke 545 Wielewaal-woningen gesloopt en de eerste nieuwbouwwoningen zijn al opgeleverd.

Bij het hof in Den Haag betoogden de bewoners in november vorig jaar dat zij als huurders het recht hadden om de woningen zélf te kopen en op te knappen, precies zoals dat in de Woningwet staat die in 2015 van kracht werd. Dat deden ze vorig jaar bij de rechtbank ook al, maar die gaf hen geen gelijk. Daarom gingen ze in hoger beroep. Dat hebben ze vandaag dus verloren.

Een teleurstelling voor de Wielewaalers, want na de ontwikkelingen in de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk hoopten ook zij steun te krijgen vanuit de rechtelijke macht. ,,We overwegen sterk om in cassatie te gaan tegen deze uitspraak, al overleggen we dat maandag nog officieel met onze advocaat en wat experts’’, zegt Wil de Ben. Hij is de voorzitter van de Bewonersorganisatie Wielewaal en van de Unie van en voor de Wielewaalers.

Nu loopt ook Woonstad ondanks de voor hen nu plezierige uitspraak niet over van blijdschap. ,,We vinden het jammer dat dit weer een stap is in een proces dat voor niemand voordeel oplevert en alleen maar vertraging tot gevolg heeft’’, zegt woordvoerder Eric Smulders. Het nieuwbouwplan heeft inmiddels zo'n twee jaar vertraging opgelopen, zo rekent hij uit. 

Gerechtshof

Volgens het gerechtshof is komen vast te staan dat Woonstad alleen een deel van de grond in de Wielewaal (nadat de woningen zijn gesloopt) verkoopt aan de projectontwikkelaar. Omdat de aanbiedingsplicht van de Woningwet alleen geldt als woningen worden verkocht en niet als er sprake is van de verkoop van grond, hebben Woonstad en de gemeente Rotterdam niet onrechtmatig gehandeld.  ,,Deze uitspraak is een vrijbrief voor corporaties om woningen te slopen en de grond te verkopen’’, reageert De Ben teleurgesteld.

Andere bewoners van de Wielewaal voelen de domper eveneens. Tegelijkertijd reageren ze vandaag strijdbaar op het Haagse vonnis. Zij willen niet weg uit hun goedkope huurhuizen en buurtje waar ze elkaar kennen en de sociale cohesie groot is onder mensen die er geregeld al minimaal een kwart eeuw wonen. ,,Waar moeten mensen zoals ik heen? In het plan van Woonstad en de ontwikkelaar komen ze met huizen waarbij ik op de eerste etage zou moet slapen. Dat gaat niet met mijn 97 jaar. Nu heb ik alles gelijkvloers; zo kan ik prima zelfstandig wonen’’, zegt Jan Pruim. De voormalig wijkagent woont al sinds 1949 in de Wielewaal.

Quote

De Wielewaal zal uiteinde­lijk zegevieren. Daarom ga ik ook niet zitten balen van zo’n uitspraak.

Elly Soer, Bewoner van de Wielewaal in Rotterdam-Charlois

Karen Groen, 48 jaar en bijna 26 jaar woonachtig in dit stukje Charlois, is als voorzitter van de huurdersvereniging Wielewaal zeer ontstemd over de ‘handelswijze van de verhuurder’. De belofte dat er tientallen sociale huurwoningen worden teruggebouwd, laat haar schamper lachen. ,,Die zijn te duur voor een meerderheid van de mensen hier. Daarnaast zijn het er te weinig. Wat mij betreft gaan we vandaag al in cassatie.’’ Daar kan de 71-jarige Elly Soer zich zeker in vinden. Zij spreekt van ‘een gifbeker die kennelijk eerst helemaal leeg moet’, maar dat ze de strijd niet moe is. ,,De Wielewaal zal uiteindelijk zegevieren. Daarom ga ik ook niet zitten balen van zo’n uitspraak.’’

De 73-jarige De Ben ziet naast het aantekenen van beroep tegen het vonnis van vandaag nog kansen in juridische gevechten die in de toekomst streden zouden kunnen worden. ,,We kunnen Woonstad nog aanpakken op het punt van het huurrecht, want je kunt mensen er niet eventjes uitzetten met die lange wachtlijsten voor woningen tegenwoordig. Daarnaast wonen hier zo’n twintig huiseigenaren die hun grond onder erfpacht tot 2093 hebben afgekocht. Daar mag een rechter ook wat van gaan vinden.’’

Bestemmingsplan

In juli vorig jaar kregen juist de gemeente, Woonstad en BPD een gevoelige tik toen de Raad van State het bestemmingsplan voor de Wielewaal vernietigde. Volgens de rechter ontbrak het aan een milieueffectrapportage. De hele bestemmingsplanprocedure moest op herhaling en loopt nu nog. Volgens De Ben hebben 51 bewoners hun bezwaren officieel op een rijtje gezet en bij de gemeente als zienswijze ingediend.

Smulders van Woonstad bekijkt de tegenslag rond onder meer het bestemmingsplan het liefst zo positief mogelijk. ,,Als alles meezit kunnen we dit jaar beginnen met de bouw van 77 sociale huurwoningen. Dat zijn er dertig meer dan gepland. Zo proberen we de achterstand enigszins in te halen, zodat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk naar een nieuwe woning kunnen verhuizen. Als alles goed gaat worden die in de zomer van 2021 opgeleverd.‘’