Volledig scherm
In het Hilton Hotel trof de gemeente ruim een dag na haar verdwijning Hania (12) aan met de 49-jarige Amerikaan James B. © MediaTV

Gemeente wil betere training hotelpersoneel na misbruikzaak Hania (12)

De gemeente Rotterdam wil dat personeel van hotels illegale seksuele activiteiten in hotelkamers, zoals prostitutie en mensenhandel, beter leert herkennen. Daarom stuurt zij aan op nieuwe trainingen, zo blijkt uit de antwoorden op vragen van Leefbaar over de verdwijning van het 12-jarige meisje Hania.

De Rotterdamse scholiere werd ruim een dag nadat zij met een smoes van school in Crooswijk verdween, gevonden in een kamer van het Hilton in het Rotterdamse centrum in gezelschap van een 49-jarige Amerikaan. Deze Amerikaan wordt verdacht van ontucht met het slachtoffer, dat hij in een virtuele wereld op internet zou hebben leren kennen.

Quote

Ook van hotelperso­neel wordt bij het uitgaan van een Ambert Alert verwacht dat zij uitkijken naar vermiste personen

Loco-burgemeester Bert Wijbenga

In de vroege ochtend van de tweede dag van haar verdwijning volgde een Amber Alert. Toch duurde het nog vele uren voor Hania in de hotelkamer werd gevonden met de verdachte Amerikaan. Leefbaar zou graag willen dat hotels bij zo’n Amber Alert direct onderzoek doen of het vermiste kind misschien in een van hun kamers is. 

Loco-burgemeester Bert Wijbenga stelt in het antwoord ervan uit te gaan dat iedereen in Nederland na zo’n alarm uitkijkt naar het meisje of de jongen. ,,Ook van hotelpersoneel wordt bij het uitgaan van een Ambert Alert verwacht dat zij uitkijken naar vermiste personen. Hierover hoeven geen aparte afspraken te worden gemaakt.’’ Het is nog niet bekend hoe de politie het meisje en de man uiteindelijk op het spoor kwam.

Training zoals op vliegveld

Wijbenga stelt wel dat het opnieuw trainen van personeel om illegale seksuele activiteiten te herkennen, waaronder mensenhandel, binnenkort onderwerp van gesprek is met de hotelbranche. Leefbaar zou graag zien dat een training zoals het OM wil geven aan personeel op Rotterdam Airport er ook voor hotelmedewerkers komt. ,,Een alarmerend signaal zoals een niet-Nederlands sprekende man die een kamer boekt met een jong Nederlands meisje kan dan eerder worden opgemerkt, waarmee leed wordt voorkomen.’’ De training van het OM is gericht op het herkennen van mensenhandel, illegale prostitutie en kindermisbruik.

De gemeente stelt dat de politie en gemeente optreden tegen hotels die betrokken zijn bij misstanden. Er zou geen sprake zijn van grootschalige problematiek.