Volledig scherm
De camerakar wordt ingezet om overlast te voorkomen. © rv

Gemeente Rotterdam gaat junkoverlast te lijf met camerakar

De gemeente Rotterdam zette vandaag een mobiele camerakar neer in de omgeving van de Rotterdamse Museumstraat om overlast tegen te gaan. De bewoners van deze straat hebben al jaren last van hangjongeren en plassende en poepende drugsgebruikers.

Een mobiele camerakar wordt niet vaak ingezet in Rotterdam. Vaker gebruikt de gemeente een grote, mobiele camerapaal met een 360 gradencamera om overlast tegen te gaan. Deze camerapaal was echter niet beschikbaar, omdat die op andere plekken in de stad nodig was. ,,De camerakar, een aanhangwagen, is gehuurd bij een commercieel bedrijf en heeft als voordeel dat er meerdere camera’s aanhangen. Daardoor kunnen we de omgeving precies in kaart brengen’’, stelt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

,,Deze kar is minder zichtbaar dan een grote camerapaal, maar heeft hetzelfde effect. Mensen die niet op beeld willen, weten echt wel dat deze kar er staat.” De gemeente vervangt de camerakar over een paar weken door een definitieve camera. ,,Maar dat heeft wat voeten in de aarde. We hebben te maken met privacyregels”, verduidelijkte een gemeentewoordvoerder eerder.

Bewoners van de Museumstraat, Hobokenstraat en Tuindersstraat wilden al langer een camera in hun wijk om de overlast van drugsgebruikers de kop in te drukken. Zo’n twee weken geleden hingen zij spandoeken op. Zij riepen de gemeenten op maatregelen te nemen. Een dag later lagen er concrete plannen op tafel.