Feyenoord en AD zijn soms boos op elkaar
Achter de schermenDe hoofdredactie beschrijft elke week waar het AD mee bezig is. Deze keer Paul van den Bosch (hoofdredacteur AD Regio) over de relatie tussen de redactie en een voetbalclub als Feyenoord. Bijvoorbeeld in het dossier rond het nieuwe stadion. Verslaggever Antti Liukku van AD Rotterdams Dagblad maakte over dat onderwerp een diepgravende reconstructie.
,,Als jullie oorlog willen, dan kunnen jullie oorlog krijgen!’’ De stem van Feyenoord-directeur Eric Gudde galmt door de telefoon. Het is vrijdagavond 5 juli 2013, rond half negen. Gudde is woedend. Hij eist dat een verhaal niet wordt gepubliceerd. Het is een dubbelinterview met hem en technisch directeur Martin van Geel. Het onderwerp: de toenmalige stadionplannen waarover de gemeenteraad een week later zou stemmen.
Feyenoord vindt dat een afspraak is geschonden. Het moet ook echt in de vorm van een dubbelinterview in de krant komen, aldus Gudde. Wij vinden echter dat de citaten van de directeuren prima zijn gebruikt in een groter verhaal met alle voor- en nadelen.
Acht jaar later denk ik dat we allebei gelijk hadden. Vooraf was er van onze kant te veel toegezegd. En wij baalden van de starre regie die Feyenoord steeds wilde voeren.,,Ik eis dat het verhaal niet wordt geplaatst.’' Het telefoongesprek met Gudde begon best vriendelijk en eindigde als oorlogsverklaring. Dat voelt ongemakkelijk, kan ik verzekeren. Feyenoord is een factor in Rotterdam en ver daarbuiten. Als onderwerp om over te schrijven, als gesprekspartner, als commerciële relatie voor sponsoring en marketing.
In zo’n contract staat standaard dat zo’n relatie de journalistieke onafhankelijkheid niet mag verstoren
Commerciële partners
Met zijn Rotterdamse roots heeft het AD een historische band met Feyenoord en zijn Legioen. In die tijd was het AD ook een van de commerciële partners, net als nu trouwens. In zo’n contract staat standaard dat zo’n relatie de journalistieke onafhankelijkheid niet mag verstoren. Wij proberen te beschrijven wat er aan de hand is, op het veld (kampioenschap, overwinningen, teleurstelling, nederlagen) en daarbuiten. De club is op zijn beurt absoluut niet verplicht om nieuws als eerste aan ons door te geven. We mogen soms boos op elkaar zijn. Maar dat is niet altijd gemakkelijk.
Het verhaal werd in juli 2013 gewoon geplaatst. In de journalistieke vorm die wij wilden. Een week later klapte het prestigieuze stadionplan omdat Leefbaar Rotterdam zijn steun introk. Onze verslaggever Antti Liukku begint er zijn reconstructie mee die u hier kunt lezen.
Ik weet nog dat Feyenoord ons er acht jaar geleden van betichtte het plan moedwillig te torpederen
Ik weet nog dat Feyenoord ons er acht jaar geleden van betichtte het plan moedwillig te torpederen. Zeker toen we enkele dagen later ook een interview met ex-voorzitter Jorien van den Herik publiceerden. Hij is en was een tegenstander van een nieuw stadion voor Feyenoord. Van den Herik kiest voor een verbouwde Kuip.
Een andere reconstructie, eind 2013 van de hand van onze toenmalige collega Mark Hoogstad, leerde echter dat al weken éérder de meerderheid in de gemeenteraad was verdwenen. Verhalen in het AD deden er al niet eens meer toe. Maar dat wisten wij toen nog niet, Feyenoord niet, burgemeester Aboutaleb en wethouder Laan ook niet.
Blijven volgen
Ik moest er afgelopen week aan terugdenken, toen ik het concept-verhaal van collega Liukku las waarvoor hij het afgelopen half jaar met vele betrokkenen sprak. Nog steeds is er geen nieuw stadion en met het jaar veroudert de huidige Kuip. Weer begint het politiek spannend te worden. Komt er een nieuw stadion aan de Maas of is Feyenoord straks terug bij af, zonder plan B? We volgen het stadiondossier al meer dan 15 jaar, we zullen het de komende jaren blijven doen.
We moeten er vooral voor zorgen dat we niet in een kamp worden getrokken. Niet dat van de voorstanders van het nieuwe stadion, niet dat van fans die de huidige Kuip willen moderniseren. Dat gevaar ligt altijd op de loer. Journalisten krijgen de hele dag te maken met bewuste beïnvloeding. Dat hoort bij ons vak, je moet het alleen (leren) herkennen. In het ‘stadiondossier’ worden wij vaak van twee kanten aangevallen op social media. We zouden vóór dat nieuwe stadion zijn - of ons juist laten inpalmen door de tegenstanders.
Met de hand op het hart: misschien dat journalisten privé een mening hebben, de redactie heeft dat niet
Geen mening
Zolang die twee kampen ontevreden en wantrouwend zijn, zitten we goed, zou je kunnen zeggen. Want met de hand op het hart: misschien dat journalisten privé een mening hebben, de redactie heeft dat niet. De beslissing is aan Feyenoord en de gemeente. Dat vonden we in 2013 ook al. Maar dat kreeg ik de woedende Eric Gudde op die vrijdagavond niet meer aan zijn verstand gebracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In het centrum van Rotterdam komt een nieuwe zaak (met een sterrenchef uit New York)
Het hoekpand is volledig omsingeld door grote bouwhekken en daarachter valt er nog niet naar binnen te gluren. Maar in het hoekpand op het Stadhuisplein en de Coolsingel in hartje Rotterdam komt een nieuwe zaak van de bekende horecaondernemer Herman Hell. En het belooft luxe te worden, want Hell laat zelfs een sterrenchef uit New York overkomen om de keuken te runnen. -
achter de schermen
Persvrijheid is méér dan een boze burger aan de telefoon
De hoofdredactie beschrijft wekelijks waar de AD-redacties mee bezig zijn. Paul van den Bosch, hoofdredacteur AD Regio, schrijft deze week over de Dag van de Persvrijheid, op 3 mei. -
PREMIUM
Eindelijk gebeurt er iets: winkeliers in actie én bonnenregen in beruchte straten
Belofte maakt schuld, dus nu regent het boetes voor dubbelparkeerders in Rotterdam. De wethouder kondigde een zerotolerancebeleid aan, tot groot genoegen van winkeliers die zich kapot ergeren aan de verkeersaso’s. De laatste maand zijn er honderden boetes meer uitgeschreven dan in de maanden ervoor. -
PREMIUMmet video
Boswachter: ‘Stop met barbecueën in kurkdroge natuur, iedereen kan zien wat de gevolgen zijn’
De brandweer roept de hulp in van burgers om tijdens deze hittegolf natuurbranden te voorkomen én snel te ontdekken. Door de droogte is het gevaar groot dat het vuur zich razendsnel verspreidt, zoals bleek bij de grote duinbrand in Ouddorp. ,,Hoe eerder mensen bellen, hoe eerder we kunnen optreden.’’ -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Commentaar
Het grootste containerschip ter wereld is een indrukwekkend en dom ding
Als iets ontzagwekkend is, dan zijn het wel de grote containerschepen die de Rotterdamse haven binnenvaren. Vrijdag arriveerde de Ever Alot. Vier keer de Markthal, twee keer de Zalmhaventoren en het beweegt zich voort. Een stalen reus. Het is dat je ‘t weet dat er ergens mensen aan boord het gevaarte besturen, maar zien doe je ze niet. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.