Volledig scherm
Foto ter illustratie. Studenten van de Erasmus Universiteit volgen een college in Rotterdam. © ANP

Erasmus Universiteit roept studenten in Hongkong op terug te keren naar huis

De Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) adviseert haar studenten die momenteel in Hongkong verblijven zo spoedig mogelijk terug te keren naar Nederland. Het gaat om zo'n 70 studenten.

De situatie in Hongkong is in korte tijd geëscaleerd. Eerder deze maand viel een eerste dode tijdens de protesten. Een student stierf na een val van een parkeergarage. Verschillende confrontaties tussen de autoriteiten en de activisten vonden plaats op de Chinese University of Hongkong. 

Hoogste prioriteit

De EUR vindt in dit stadium de veiligheid van haar leerlingen de hoogste prioriteit. Hoewel de leerlingen hun terugreis zelf moeten regelen, kunnen zij de kosten voor hun terugvlucht bij de school verhalen indien hun reisverzekering deze niet dekt. Daarnaast wordt er bij thuiskomst met de studenten bekeken wat te doen met eventuele studievertraging.

Protesten

De protesten in Hongkong zijn al vijf maanden aan de gang. In juni ontstond massaal protest omdat de regering van Hongkong een wet wilde aannemen die uitlevering van verdachten aan China eenvoudig zou maken. De regering van Hongkong heeft het wetsvoorstel onder druk van het massaprotest weer ingetrokken, maar de protestbeweging richt zich nu onverminderd tegen de invloed van China in het algemeen.