Studenten kunnen tot in ieder geval 1 juni niet naar de Erasmus Universiteit.
Volledig scherm
Studenten kunnen tot in ieder geval 1 juni niet naar de Erasmus Universiteit. © ANP XTRA

Erasmus Universiteit opent hulplijn voor studenten die het moeilijk hebben tijdens coronacrisis

De Erasmus Universiteit lanceert vandaag het platform Are you OK out there? om studenten tijdens de coronacrisis een steuntje in de rug te geven. Wie het moeilijk heeft kan gebruikmaken van een hulplijn.

De universiteit wil zo voorkomen dat het mentaal niet goed gaat met studenten die worstelen met thuisstudie of eenzaamheid. Op het platform vinden ze handvatten om online te leren, mentale steun, bewegingsactiviteiten en activiteiten voor maatschappelijk welzijn. Zo is er een chatroom waarin de studenten contact met elkaar kunnen houden, er zijn filmpjes om fit mee te blijven en er is een online spreekuur van de studentenpastoor. 

Er is ook een hulplijn Students4Students voor diegene die behoefte heeft aan een luisterend oor. Studenten die zich angstig voelen, alleen of gewoon behoefte hebben om even hun hart te luchten, kunnen via het platform met de hulplijn bellen. De studenten die de telefoon van de hulplijn opnemen, worden daarvoor getraind. De universiteit is tot in ieder geval 1 juni gesloten. Studenten kunnen online colleges volgen en hun studie op die manier vervolgen. 

Positieve spiraal

,,Are you OK out there? biedt een duidelijk overzicht van tips, informatie en activiteiten die het welzijn van studenten een boost kunnen geven”, zegt Rianne van der Zanden, programmamanager Student Wellbeing. Het idee is dat studenten in een positieve spiraal terechtkomen als ze aan de slag gaan met de onderdelen op het platform. Die zijn verdeeld in verschillende categorieën, zo is de ene opdracht goed voor het lichaam en een andere activiteit goed voor de geest.

Quote

In deze tijden van crisis, is het ontzettend belangrijk dat studenten nadenken over hun eigen welzijn en hieraan werken

Studenten wordt aangeraden om een persoonlijk welzijnsplan op te stellen met activiteiten van twee of drie van deze domeinen. ,,In deze tijden van crisis, is het ontzettend belangrijk dat studenten nadenken over hun eigen welzijn en hieraan werken. Maar de aandacht voor het onderwerp blijft belangrijk, aangezien studenten in toenemende mate stress ervaren’’, aldus Van der Zanden.

Het platform zal daarom ook ná de coronacrisis blijven bestaan voor de studenten.