Volledig scherm
Vanaf 2 september worden de eerste Rotterdamse straten rond het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam rookvrij. © ANP

Eerste Rotterdamse straten in september rookvrij: animo voor meer zones is groot

Zeker acht scholen, ziekenhuizen en andere partijen willen graag een rookvrije zone in hun buurt. Vanaf 2 september worden de eerste Rotterdamse straten rond het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam rookvrij. De gemeente kijkt eerst hoe dit experiment loopt, voor zij ook andere gebieden aanwijst.

Wel gaat de gemeente aan de slag met de eigen kantoren. In de tuin van het Stadhuis wordt nu bijvoorbeeld nog gerookt, onder meer door raadsleden. De wijkraad Wilhelminapier klaagde ook over de rokers voor de deur van De Rotterdam, waardoor de bewoners maar ook toeristen door de rook moeten lopen. Bovendien zouden er veel sigaretten voor de deur liggen. ,,Verbeter de wereld, begin bij jezelf’’, was de oproep aan de gemeenteraad om ook hier een rookvrije zone te maken.

In Rotterdam geldt in de openbare ruimte geen rookverbod. Het verzoek aan rokers is slechts geen sigaret op te steken binnen de lijnen. Dit in tegenstelling tot de omgeving van het academische ziekenhuis in Groningen, waar in de apv wel staat dat binnen de eerste rookvrije zone van Nederland niet gerookt mag worden. De politie kan hier optreden tegen rokers. In Rotterdam kunnen geen boetes worden uitgedeeld.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.