Hoe meer besmettingen per 100.000 inwoners, hoe donkerder een gemeente kleurt op de kaart van het RIVM
Volledig scherm
Hoe meer besmettingen per 100.000 inwoners, hoe donkerder een gemeente kleurt op de kaart van het RIVM © RIVM

Eerste doden in Vlaardingen en Krimpen, 76 nieuwe besmettingen in de regio

In de Rotterdamse regio zijn drie coronapatiënten de afgelopen 24 uur overleden. Ook zijn 76 nieuwe coronapatiënten positief getest voor het coronavirus. Dat is aanmerkelijk minder dan gisteren, toen nog 158 nieuwe besmettingen werden gemeld. Mogelijk speelt de dag van de week een rol. Een week geleden was er ook een dip op zondag.

In het hele verspreidingsgebied van AD Rotterdams Dagblad zijn nu 33 sterfgevallen door het coronavirus. Voor de eerste keer is er een patiënt uit Vlaardingen en Krimpen aan den IJssel overleden. De derde coronadode die zondag bekend werd gemaakt, komt uit Rotterdam. Het aantal ziekenhuisopnames laat een snellere stijging zien in de provincie Zuid-Holland dan elders in Nederland, zo meldt het RIVM.

Donkeroranje

Rotterdam kleurt op de kaart van het RIVM nu ook donkergeel. Met 33 nieuwe bevestigde coronapatiënten en een totaal van 341 heeft de stad nu meer dan vijftig patiënten per 100.000 inwoners.

Steeds meer regiogemeenten bereiken deze grens en kleuren donkergeel: Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hoeksche Waard, Krimpenerwaard, Lansingerland, Ridderkerk en Westvoorne. In totaal zijn er in het verpreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad vandaag 891 patiënten positief getest op corona. Een week geleden was dit nog 309.

Omdat naast zorgpersoneel vooral ouderen en mensen die ernstig ziek worden getest, tekent dit hoe groot het beroep op de zorg is. De rampenplannen draaien dan ook op volle toeren. De cijfers zeggen niets over de verspreiding van het virus. Vele duizenden mensen hebben waarschijnlijk het virus opgelopen, maar worden niet getest.

Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee is opnieuw de tweede gemeente met het meest aantal nieuwe positieve testen: tien. Het totaal staat nu op 102. Voor de kleine gemeente met bijna 50.000 inwoners betekent dit dat er ruim 200 coronapatiënten per 100.000 bewoners is. Hiermee is Goeree-Overflakkee ruimschoots de gemeente met de meeste besmettingen in de hele regio en kleurt donkerrood, net als gemeenten in Brabant en elders in de biblebelt.

De oorzaak van de hoge cijfers van Goeree-Overflakkee ligt mede bij de uitbraak in woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk, waar in elk geval drie bewoners zijn overleden en dertien besmet. CuraMare, waar het woonzorgcomplex onder valt, weigert nieuwe cijfers te geven over besmette en overleden bewoners, of over besmet zorgpersoneel.

Ook buiten Nieuw Rijsenburgh zijn mensen op Goeree-Overflakkee besmet geraakt. Waarschijnlijk speelde bij het begin van de besmetting een kerkdienst in de kapel van het woonzorgcomplex op zondag 8 maart een rol. Van die kerkelijke gemeenschap zijn meerdere leden ziek tot ernstig ziek, maar ook andere inwoners liggen in het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.