Volledig scherm
Tientallen bewoners van de Tweebosbuurt © AD

Eerste bewoners Tweebosbuurt voor de rechter: nog 49 anderen ook gedaagd door Vestia

UpdateNog 49 andere bewoners van de Tweebosbuurt kunnen deze of volgende week een dagvaarding verwachten, omdat zij weigeren hun woning van Vestia te verlaten. Dertien Rotterdammers waren vandaag al aan de beurt in de Rotterdamse rechtbank voor de start van het Tweebosbuurt-proces.  De grote vraag is: steunt de rechter het Rotterdamse gemeentebestuur en woningcorporatie Vestia, of wegen de rechten van huurders zwaarder?

Vestia wil 535 sociale huurwoningen afbreken en er 374 nieuwe en merendeels duurdere woningen voor terug bouwen. Vestia zet er vaart achter: de corporatie staat erop dat de huizen op de sloopnominatie per 1 januari onbewoond zijn. Maar deze Rotterdammers willen hun huizen niet verlaten. Volgens Vestia zijn er op dit moment ruim 220 bewoners verhuisd van de ruim 550 woningen.

Ongeveer dertig mensen zijn vanochtend in een stoet naar de rechtbank vertrokken om hun medebewoners te steunen. In de rechtbank zelf is het nog drukker. Menno Janssen, woordvoerder van de Tweebosbuurt, schat dat er zo'n honderd mensen naar de zitting zijn gekomen. Veel van hen wachten zelf nog op een dagvaarding. Vandaag is de eerste zitting in de rechtszaak. De rechter had de grote opkomst verwacht, maar niet dat er zoveel mensen zouden komen. Veel kijken mee via een videoverbinding in een andere zaal. Het vonnis van de rechter komt niet vandaag, maar op 6 september. 

De advocaat van Vestia zegt dat er nog een groep van 138 mensen over is van de bewoners die geen huuropzegging hebben aanvaard. Dat is een diverse groep, volgens de advocaat. ,,De een wil wel vertrekken, maar ondertekent pas als ze een andere woning hebben. De ander reageert niet.” Van de dertien mensen die nu voor de rechter zijn gedaagd, weet de woningcorporatie zeker dat zij niet akkoord gaan. ,,49 andere personen hebben aangegeven ook niet akkoord te gaan. Dat is de volgende groep die we gaan dagvaarden. Dat zal deze of volgende week zijn.”

Strijdbaar

De bewoners zijn strijdbaar. ,,Je weet nooit wat de rechter gaat doen", zegt de 66-jarige An Rook. In haar handen draagt ze een spandoek met daarop ‘Tweebosbuurt is een voorbeeldbuurt. Wij blijven!’ Zelf heeft ze nog geen dagvaarding gehad, maar ze wil voor de wijk opkomen. ,,Het is wel ons leven.”

Vildan Saral (46) liep ook mee in de stoet. Ze gaat naar de zitting voor haar ouders. ,,We zitten met veel vraagtekens, maar we hebben vertrouwen dat we er sterk voor staan.” Saral is mantelzorger voor haar ouders en woont zelf ook in de Afrikaanderwijk. ,,Ik woon een paar straten achter hen en moet zo’n twee à drie keer per dag naar hen toe. De Afrikaanderwijk is hun thuis.”

Quote

We zitten met veel vraagte­kens, maar we hebben vertrouwen dat we er sterk voor staan.

Vildan Saral, Aanwezige rechtbank

In de rechtbank zit haar 19-jarige dochter aangeslagen op de bank. ,,We willen dat opa en oma dichtbij wonen. Als ze nu iets nodig hebben, kunnen we binnen twee minuten bij ze zijn.”

Mustapha Eaisaouiyen, een van de bewoners die weigert te vertrekken, hoopt duidelijkheid te krijgen. ,,Het hangt als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd.” Ook Yusuf Turkmen (59) moet vandaag voor de rechter verschijnen. ,,Je wordt niet als mens behandeld.”

Genoeg keuze

De huurders vinden stuk voor stuk dat Vestia hen geen goede woning als vervanging aanbiedt. Daar is de woningcorporatie het niet mee eens. Zij menen genoeg keuze aan woningen te bieden en dat passende woningen zonder goede reden worden afgewezen.

Sommige huurders die pas een aantal jaar in de Tweebosbuurt wonen, verwijten de woningcorporatie dat zij bij de verhuizing niet hebben gehoord dat de woningen gesloopt zouden worden. Dan hadden ze nooit investeringen gedaan voor een verbouwing. Andere huurders willen hun buurt, waar ze vaak al tientallen jaren wonen, niet verlaten. Maar een aantal bewoners zijn best bereid om te verhuizen naar een vergelijkbare woning, zeggen ze. En zo gaan Vestia en twee van de huurders nogmaals in gesprek om te kijken of ze eruit kunnen komen. Voor de rest is het afwachten tot het vonnis. Dat spreekt de rechter op 6 september uit.

Beide kanten

Advocaat Ton Rhijnsburger, die acht huurders bijstaat, legde eerder aan deze website uit dat het beide kanten op kan gaan. ,,De rechter kan denken: er is goed over nagedacht en er is politiek draagvlak, dus ik vind het best. Maar de rechter kan ook denken: het huurrecht is bedoeld om mensen te beschermen, dus óók om ze te beschermen tegen een gemeentebestuur dat vindt dat huurders moeten opkrassen omdat er een duurdere wijk moet komen.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Recordhoeveelheid drugs onderschept in de Rotterdamse haven: ‘Smokkelaars voelen zich veilig’
    VIDEO

    Recordhoe­veel­heid drugs onder­schept in de Rotterdam­se haven: ‘Smokke­laars voelen zich veilig’

    Als drugssmokkelaars grote partijen verschepen, wanen zij zich onkwetsbaar. En dat is precies wat er de laatste tijd gebeurt in de Rotterdamse haven. Er zijn in 2019 opvallend veel cocaïne-transporten van meer dan 1000 kilo onderschept. Voorheen waren zulke risicovolle partijen zeldzaam. ,,Met de vangsten hebben we ze in ieder geval pijn gedaan’’, zegt officier van justitie Ernst Pols.