Stadsecoloog André de Baerdemaeker.
Volledig scherm
Stadsecoloog André de Baerdemaeker. © Archieffoto Jan de Groen

Een vos of steenmarter op de Lijnbaan? Als het stil is op straat pakken dieren de ruimte

Twee minuten metVanwege de coronacrisis zitten we allemaal thuis. Het is een stuk stiller op straat. Dieren die zich normaal gesproken schuilhouden, zullen we daarom vaker zien, verwacht stadsecoloog André de Baerdemaeker. 

Op Twitter was onlangs een video te zien van een door Bloemendaal wandelende ree. Welke dieren zien we straks door onze regio banjeren? 

We komen hier ook zeker dieren tegen, bijvoorbeeld hazen. Zeker in Ommoord en Zevenkamp liggen prachtige gazons, waar zij lekker kunnen grazen. Normaal gesproken sluipen hazen ‘s nachts als een soort ninja’s door de omgeving en staan ze altijd paraat om te vluchten. Met minder mensen op straat, hoeven ze minder vaak te vluchten en durven ze meer. Maar we zullen ook meer merels waarnemen. Zij hebben nu meer tijd om wormen op de grond te zoeken. 

Zien we ook dieren in de Rotterdamse binnenstad? 

Ik zie kansen voor vossen en steenmarters. Er blijven meer steenmarters in leven, omdat er minder verkeer is. Normaal gesproken worden ze platgereden door auto’s. Met name jonge mannelijke steenmarters zijn erg avontuurlijk ingesteld en gaan graag op onderzoek uit. Wanneer ze merken dat het rustiger op straat is, trekken ze dieper de stad in. Het is dus mogelijk dat ze ook over de Lijnbaan of de Coolsingel wandelen. Wanneer er minder mensen zijn, pakken dieren de ruimte. 

Maar wat gaan ze doen in het centrum? Alleen een beetje rondsnuffelen? 

Ze gaan de boel verkennen, maar ook op zoek naar voedsel. Ze jagen graag op ratten. Die wanen zich nu nog veilig in de binnenstad, maar dat zal snel veranderen. Voor die ratten is er nu ook minder eten. Er zijn geen mensen op straat, ze zullen geen half leeggegeten zak patat vinden. Ook is de horeca dicht, dus in afvalbakken zit minder voedsel. Het is de vraag of dit merkbare gevolgen zal hebben. 

Voor een stadsecoloog lijkt me dit een interessante ontwikkeling 

Dat is het zeker! Door de coronacrisis kunnen we in de natuur bijzondere waarnemingen doen over onze invloed op andere stadsdieren.