Volledig scherm
PREMIUM
- © ANP XTRA

Duizenden ganzen in Zuid-Holland wacht vergassing na uitspraak Raad van State

Duizenden ganzen rond Rotterdam The Hague Airport en in Zuid-Hollandse landbouwgebieden mogen dit en volgend jaar worden vergast. De Raad van State heeft daar vandaag toestemming voor gegeven. Volgens de hoogste bestuursrechter is er in het belang van de veiligheid van het vliegverkeer rond Rotterdam The Hague Airport en de schade die de dieren aan de gewassen toebrengen geen andere goede oplossing mogelijk dan de populatie ganzen te verminderen.

Het is de uitkomst van een al jaren durende strijd tussen de Faunabescherming en de provincie Zuid-Holland. Bij de Raad van State werd een vergunning van de provincie Zuid-Holland aangevochten waarmee de Faunabeheereenheid tussen 15 mei en 31 juli ganzen mag laten doden door vergassing met koolstofdioxide. De vogels zijn in die periode in de rui en kunnen dan simpel bijeengedreven worden en gevangen worden met netten of lokkooien. Daarna worden ze vergast in een container door een gespecialiseerd bedrijf, Duke Faunabeheer uit Lelystad. Rond vliegveld Schiphol gebeurt dat al.

  1. ‘De reiziger zou schande spreken van wat ik allemaal doe in de trein’
    PREMIUM

    ‘De reiziger zou schande spreken van wat ik allemaal doe in de trein’

    'Neus ophalen in de trein? Doe dat lekker thuis!' Ik smul van de rubriek Joost mag 't weten in deze krant. Wijsheid komt met de jaren, en aangezien Joost Prinsen (77) al een eind op weg is, beantwoordt hij al uw vragen. Deze keer wil iemand, die dagelijks met de trein tussen Rotterdam en Utrecht reist, weten waarom medereizigers voortdurend lawaaierig hun neus ophalen. 'Kunnen ze niet gewoon wachten totdat ze thuis zijn?'