Het Maasstad Ziekenhuis meldt dat er een coronapatiënt is overleden.
Volledig scherm
Het Maasstad Ziekenhuis meldt dat er een coronapatiënt is overleden. © ANP

Drie coronadoden in regio: In Maasstad, Ikazia en verpleeghuis op Goeree-Overflakkee

In de Rotterdamse regio zijn zeker drie extra coronadoden te betreuren. Een 63-jarige man uit Spijkenisse lag in het Maasstad Ziekenhuis en had ernstige bijkomende aandoeningen. Een 71-jarige patiënt uit de Hoeksche Waard overleed eerder deze week in het Ikazia. De derde stierf in woonzorgcomplex Nieuw Rijssenburgh in Sommelsdijk. Dit brengt het totaal aantal overleden patiënten  uit de Rotterdamse regio op minstens vier. 

Het Maasstad betreurt het eerste overlijden binnen haar muren en spreekt zijn medeleven uit met de nabestaanden. Deze 63-jarige patiënt,  met een verstandelijke beperking had, woonde bij zorgcentrum Zuidwester in Spijkenisse. Burgemeester Foort van Oosten van Nissewaard heeft zijn medeleven aan de nabestaanden betuigd in een brief.  

In het Maasstad liggen nu twee coronapatiënten op de ic en zeven in strikte isolatie op een verpleegafdeling. De overleden patiënt lag niet op de ic. Driekwart van overleden coronapatiënten in Nederland lag nooit op intensive care, zo blijkt uit de cijfers. 

Ikazia

Begin maart overleed een 86-jarige Oud-Beijerlander al aan de gevolgen van het coronavirus in het Ikazia Ziekenhuis. Hij kwam met urinewegklachten in het ziekenhuis aan. Toen het vermoeden ontstond dat hij ook corona had, werd ook hij in strikte isolatie verpleegd. 

In dit ziekenhuis is ook een tweede patiënt (71) overleden, ook uit de Hoeksche Waard, die niet op de ic lag. In totaal liggen daar nu zes patiënten waarvan vaststaat dat ze corona hebben. Een ligt op de ic, de vijf andere op de speciale verpleegafdeling voor coronapatiënten.

Burgemeester Jan Pieter Lokker reageert: ,,Helaas hebben we opnieuw te maken met een dodelijk slachtoffer van het coronavirus in onze gemeente. Als burgemeester leef ik mee met iedereen die door dit virus een geliefde verliest, naasten heeft die ziek zijn of op een andere manier hard geraakt worden door het virus of de maatregelen die we nemen om het virus te bestrijden. Ik wil dan ook de naasten van het overleden slachtoffer alle sterkte wensen. En alle Hoeksche Waarders roep ik nogmaals op om de adviezen en voorschriften van de Rijksoverheid serieus te nemen en op te blijven volgen.’’

Sommelsdijk

Een bewoner van woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk is overleden na een coronabesmetting. CuraMare, de organisatie waar het verpleeghuis onder valt, betreurt het eerste overlijden en spreekt haar medeleven uit aan de nabestaanden. 

,,Vanaf het moment dat er een verdenking van besmetting met het coronavirus was vastgesteld werd de bewoner in strikte-isolatie verzorgd. Familie en naasten konden de bewoner, met strikte beschermingsmaatregelen, wel blijven bezoeken.’’  Bij een andere bewoner is het coronavirus ook vastgesteld.

Besmettingen

In de Rotterdamse regio is bij 42 nieuwe patiënten vastgesteld dat zij het coronavirus hebben. In Brielle is de eerste patiënt bekend. Alleen in de gemeente Zuidplas is nog niemand positief getest. Het aantal besmettingen staat nu op 152. Dat blijft uit de cijfers van het RIVM. 

In Rotterdam kwamen er opnieuw 23 besmettingen bij vandaag, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. Na Amsterdam en Tilburg (beide 24) de meeste nieuwe patiënten. Het totaal is nu 81. In de Hoeksche Waard -dat onder de GGD Zuid-Holland-Zuid valt, zijn er vier nieuwe patiënten. In Lansingerland en Nissewaard drie. Lansingerland en de Hoeksche Waard zijn de twee gemeenten met de meeste besmettingen buiten Rotterdam.

Testen

Op dit moment zijn de regels voor het testen anders dan in het begin van de crisis. Mensen die 70 jaar of ouder zijn of een een zwakke gezondheid hebben worden getest, als zij in het ziekenhuis liggen of de vrees is dat zij naar het ziekenhuis moeten. Ook medewerkers van ziekenhuizen worden getest. Dit betekent dat de aantallen een minder goed beeld geven van de verspreiding van het coronavirus dan in de eerste dagen.

  1. Coronacrisis van invloed op criminaliteit: minder inbraken

    Coronacri­sis van invloed op criminali­teit: minder inbraken

    Hoe hard de coronacrisis het land ook treft; ze heeft een positieve invloed op de veiligheid. De afgelopen weken is in de regio van de Politie Eenheid Rotterdam het aantal inbraken en pogingen daartoe drastisch gedaald. Ook de hoeveelheid verkeersongevallen is aanzienlijk afgenomen. ,,We moeten heel voorzichtig zijn met het trekken van conclusies’’, zegt een woordvoerder. ,,Maar dát de crisis van invloed is, is evident.’’